Когато се прибрахме от Будапеща през декември, някак спонтанно започнах да търся унгарски ястия.Исках да са различни, защото Унгария не е само гулаш.Но и най-вече защото този, който аз приготвям е една от най-вкусните рецепти в блога и друга на мен не ми трябва.
Няколко унгарски рецепти си бях харесала, опитах ги, написах ги за вас и цял месец получавах съобщения от фенове на блога, че са ги приготвяли и облизвали чиниите.Какво повече да искам.
Какво е необходимо за три порции:
400 грама телешко/ свинско месо
3-4 глави стар лук
2 скилидки чесън
300 ml тъмна бира и същото количество вода
чаена чаша / 150 ml/ домати от консерва
пълна чаена лъжичка сладък червен пипер
щипка пушен червен пипер
щипка лют червен пипер по желание и възможност
чаена лъжичка мащерка
два големи дафинови листа
сол
олио и масло
- В супена лъжица масло и супена лъжица олио задушаваме първо месото нарязано на хапки.Аз го приготвих с телешко, но когато нямам абсолютно сигурно е, че ще го приготвям и със свинско.
- Когато промени цвета си, прибавяме нарязан лука и пресовани скилидките чесън.
- Задушаваме лука и когато течността се изпари подправяме с червените пипери, добавяме доматите.Тъй като не всеки може да хапва люто, лютия пипер го посочвам по желание.А може и да направите като мен, когато някой не може да яде пикантно, правя ястието сладко, а сервирам нещо люто към него.
- Наливаме бирата и водата
- Посоляваме и поръсваме с мащерката, слагаме и дафиновите листа.
- Слагаме капак и оставяме да се готви.Един съвет за по бързо готвене е да го направите в по-широка и плоска тенджера или като мен в тигана.
- Ако по време на готвенето течността се изпари, добавяйте едновременно и вода и бира.Като водата да е топла, смесвате я с бирата и разреждате гулаша.
- Когато месото омекне, гулаша ви е готов, като колко да ви е течен соса, преценете сами.Аз обичам в този случай той да е съвсем малко и всичките вкусотии да са попили в месото.
- Накрая за разкош добавете бучка масло и разбъркайте.
- Сервирайте с картофено пюре и когато си го хапвате загребвате в една хапка и месо и сос и пюре.Съвършената хапка е това за мен.
- В картофеното пюре реших да сложа заквасена сметана, тъй като в почти всички рецепти за каквото и да е в унгарската кухня слагат заквасена сметана и реших, че няма да е лошо да присъства и тук по някакъв начин.
- И понеже това си е нещо като яхния, особено ако решите да му направите повече сос, много си иска нещо люто, затова и моята лична добавка към гози гулаш е сервирането с няколко приятно люти чушлета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар