Страници

сряда, 16 февруари 2022 г.

Завъртяна питка-лучник

 

    Напоследък каквото и да правя от тесто, използвам едни и същи съставки и количества.Защо ми е да променям нещо изпитано, а и вече си ги зная наизуст.Замесвам набързо и после само си измислям плънка, която днес е лучена.



Какво използвах:
/чаша 150 ml/

чаена чаша топло прясно мляко
чаена чаша топла вода
непълна чаена чаша олио
равна супена лъжица суха мая
равна супена лъжица захар
пет чаени чаши брашно
чаена лъжичка сол

250 грама гъби 
три големи глави лук
половин чаена чаша натрошени орехи
копър
чаена лъжичка червен пипер
сол и черен пипер
супена лъжица олио и малка бучка масло

супена лъжица прясно мляко за намазване




  • Замесвам си тесто от изброените съставки и го оставям да втасва на топло
  • Нарязвам лука и гъбите на едро.
  • За да омекне лука първоначално го слагам да се задуши в съвсем малко вода, само две-три супени лъжици.
  • Когато омекне добавям олиото и маслото, добавям и гъбите.
  • Изсипвам орехите, подправям с червения пипер.
  • Накрая посолявам и поръсвам с прясно смлян черен пипер.
  • Плънката оставям да се охлади.
  • Разделям си тестото на равни части и всяка хубаво раздърпвам на плота.Това не е баница, затова не е нужно да разточвате, но ако искате да ви се получи като баница и имате повече време да се занимавате,  разточете.
  • Слагате от плънката и завивате на руло.А всяко руло редите в намазнена тавичка или върху хартия за печене.
  • Отгоре намажете с прясното мляко и печете в загрята на 190-200 градуса фурна.
  • Заради плънката може да се наложи да печете малко повече.Не се притеснявайте, ако се зачерви повече и се препече.Коричката винаги може да да стане мека, но сурова питка няма да ви хареса.
  • Проверявате с шиш или нож дали е изпечено.
  • Вадите и покривате веднага с кърпа.
  • Ако се е препекла, а не обичате коричка, напръскайте с вода преди да покриете с кърпа.
  • Много е важно да не оставяте горещата питка дълго време в тавата, особено ако печете върху хартия, защото тя се намокря и питката отдолу може да стане на каша.След десетина минути извадете от тавата.


Лучниците, които правя много си приличат и в същото време са различни:






Няма коментари:

Публикуване на коментар