Много ги обичам старите рецепти.Представям си старите времена, стари къщи, големи семейства.Дори да не знаех, че това е една стара рецепта, пак щях да си помисля, че е такава, защото подобни обикновени салати, с обикновени продукти обикновено имат необикновен автентичен вкус.Вкус на традиции.
Тази вкусотия я преглъщам от известно време, защото домати колкото щеш в магазина, но не и зелени.Да не говорим, че веднъж тръгнах специално за тях към пазара и ги забравих.Тези дни обаче купувайки продукти за туршии, първо купих тях за да не ги пропусна отново.
Рецептата я видях при Илианка в нейния вкусен блог, а както тя обяснява там, рецептата е стара и ловешка, с което рецептите ми в блога от този край нарастват с още една:
На пръв поглед салатата може да не ви изглежда добре, но то е така с вкусните ястия.Нарочно заблуждават за да може да им се насладят само ценители.
Какво е необходимо:
зелени домати около килограм
печени чушки ( зелени и червени) - 4-5 броя
олио
сол и захар
чесън
магданоз
- Количествата всъщност нямат особено голямо значение.Важното е да имате продуктите и тя салатата сама ще се приготви.
- Нарязвате зелените домати на филийки.Този килограм домати го пекох на два пъти, защото исках да опитам как ще ми хареса тази салата.
- Нареждате ги в тавичка.Моите са малко като за първи опит и не се застъпват, но не пречи да са много повече, просто ще разбърквате от време на време при печене.
- Поръсвате със сол и захар отгоре.Буквално както си солите една салата и усещате как ще ви хареса.Не прекалявайте, само овкусявайте.
- Поръсете с олио по същия начин.
- Печете докато омекнат.Тъй като няма значение в този случай, аз ги пекох на силна фурна, около 230 градуса.
- Охладени ги разбърквате с резенчета печени чушки, добавяте нарязан чесън и магданоз.Нека да има и чесън, той ще направи салатата апетитна, а магданоза я освежава.
- Ако опитате в този момент салатата може и да не ви хареса.Важно е да постои поне половин час да се смеси всичко и тогава вкуса е неповторим.
- Така или върху филия хляб, получава се страхотна салата или дори ястие за наяждане.Първата доза изчезна така, уж само в опитване, следващите две бяха унищожени с филии хляб.И май пак ще правя.
Друга много вкусна рецепта от Илианка ми е този чуден пирян:
Много се радвам, че са ти били вкусни, Светле! Обожавам стари рецепти и баби, които да ми ги разказват :)
ОтговорИзтриванеПродължавай да ги слушаш, Ил, прекрасни рецепти са това :)
ИзтриванеСнощи я направих, БОЖЕСТВЕНА!!! Мъжа ми беше сигурен, че са патладжани :) Сега съм се заела да изпека по-голямо количество, тъй като имаме 4 касетки зелени доматки и мисля да ги стерилизирам 5-6 минутки и в мазето за зимата... чудя се обаче дали има нужда да им правя някаква марината или тяхната си + олийцето е достатъчна, накой правил ли е да подскаже? :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесала :) Аз си замразявам зелени домати за зимата, само ги вадя после и пека на фурната, а печени чушки също имам и готово! :) Бях чела от миналата година коментари, че в буркани като готова салата не се получавало мнго добре, но предполагам и това зависи от вкуса на всеки.Поздрави!
Изтриване