Страници

понеделник, 25 ноември 2019 г.

Гулаш

   Знаете ли какво си мислех докато с премрежени от кеф очи, доволно го преглъщах този гулаш? Че ако някога имам малко ресторантче, задължително ще предлагаме там този гулаш и съм абсолютно сигурна, че ще е сред най-харесваните ястия.Понякога като ме стегне шапката на работа и си мисля какво ли ще е да си имам малко ресторантче с две маси отпред.То май всички сладникави книги започват така,нали? Та ако си имах, този гулаш веднага го включвам в менюто.Защото аз така си представям нещата, добре нахранени хора, които си облизват чиниите накрая с последната хапка, облягат се на стола и доволно въздишат.После закопчават някак си копчето на дънките и си мислят кога пак ще дойдат при Светлето да си хапнат като хората.
   Но стига мечти, да взема по-добре да ви го разкажа.
 

  
 Този гулаш достигна до вас, благодарение на един вкусен коконски блог, в който видях рецептата.




   Отдавна си търсех точно такава рецепта и оттогава тя просто си чакаше времето и продуктите да бъде приготвена и от мен.Благодарности, Даре!


Какво използвах аз:

свинско месо - около половин килограм
аз предпочинам винаги плешка, тя е моето свинско когато не е врат
зелена чушка
три-четири консервни домата
голяма глава лук

олио
чаена лъжичка риган
чаена лъжичка кимион
чаена лъжичка черен пипер
две чаени лъжички червен пипер
щипка лют червен пипер
сол
брашно/нишесте за сгъстяване по желание


Това са продукти за две порции с допълнително за по-гладния.

Използвах моята любима тавичка с капак, в която често готвя защото е широка, а когато има по-голяма повърхност един съд ястията стават по-бързо.Вие може да използвате тиган или по-широка тенджера.

Използването на тиган или съд с по-широко дъно позволява всички парчета да се пържат/задушават едновременно и еднакво.


  • Нарязах месото на хапки.
  • Месото го изпържих в началото само в неговите си сокове и мазнина, която пусна.Но ако искате или усетите, че има опасност да залепнат за дъното, капнете малко олио.
  • Когато парчетата месо започнаха да побеляват и да стягат /но не и да се препекат/, добавям нарязан на ситно лук, който се задушава в течността на месото.
  • Поръсих с подправките и хубаво разбърках.
  • Лютият пипер е съвсем малко.Според мен гулашът не трябва да е лют, а просто да усетите лека пикантност, която няма да ви разплаче, накъдри косата или още по-лошо разбърка стомаха.
  • Залях с една чаша вода само колкото да се покрият, разбърках и чак тогава посолих.
  • Когато месото омекна добавих доматите, които намачках и нарязана на ситно зелена чушка.
  • Разбърках и оставих на най-слаб котлон десетина минути.Тук е момента да прецените дали искате повече течен сос или почти да няма.Ако искате добавете гореща вода.Не се притеснявайте, ако пък ви се стори много воден ще сгъстите с брашно или нишесте.
  • При мен почти няма сос, всичките прекрасни съставки на соса си попиха в месото.

Докато гулаша се готви си направете картофено пюре.Моето е от сварени картофи, които намачквам и разбърквам с горещо прясно мляко , посолявам и поръсвам с малко зехтин.

Според мен идеалният начин да бъде поднесен гулашът е с равно количество пюре.Така загребвайки от ястието ще загребвате и пюре и ще имате съвършената хапка.







Няма коментари:

Публикуване на коментар