Страници

вторник, 7 януари 2020 г.

Нашата пилешка каша

   Може би всеки дом си има свой вариант на тази рецепта.То е защото това е от тези ястия, които всеки си прави набързо и на око и най-вече според вкуса си.Моята рецепта е семейна рецепта.Тя никога не е била променяна или импровизирана.Така се е правила, така си я обичаме.
   Пилешката каша у нас се яде в много студени зимни дни за да се стоплим или се яде когато някой усети, че ще се разболява.В първия случай е защото се яде гореща, а втория защото се яде с много счукан чесън в нея.Мисля си даже, че за шкембе чорба не ползваме толкова чесън, колкото за тази каша.



Това е една колкото вкусна, толкова и съвсем елементарна манджа.
Някои я правят червена, нашата е бяла.
Семпла и прекрасна!

Какво използвам аз:

сварено пилешко месо
бульона от това пилешко 
брашно
сол
чесън

Пропорциите за кашата са следните: пет супени лъжици с връх брашно на половин литър пилешки бульон.Каша е все пак.
Пилешко месо колкото искате, чесън още повече.


Може би най-важната стъпка за тази каша, без която тя няма да има своя харастерен вкус е брашното да е препечено.То прави вкуса на тази каша богат и съвършен и е причината нищо друго да не й трябва.
В къщи винаги има бурканче препечено брашно и когато свърши се зарежна нова доза.Използва се не само за тази каша, ами и за сгъстяване на яхнии и супи.

В сух тиган или тенджера се изсипва брашно и с непрекъснато бъркане се пече така да се каже на средно силен котлон.В никакъв случай не трябва да изгаря.Усетите ли, че ще става тъмно златисто, махате веднага.
Брашното трябва да изсъхне напълно, да изчезне всякаква влага от него.Аромата, който ще усетите не можете го сбърка с друго.
Брашното се оставя да изстине.Не правете каша с топло брашно, освен ако не искате да има бучки в ястието, а не ми се вярва някой да обича това.

  • В част от пилешкия бульон, който сте затоплили (ако сте варили пилето доста преди това) си разтваряте брашното (никога топло)
  • Изливате тази смес в тунджера и разреждате с останалия бульон.Пропорциите ви ги казах, количеството каша е вече по желание.
  • На слаб огън бъркате с дървена лъжица докато стане колкото гъста я искате кашата.
  • Ако бульона ви не е солен, посолете.
  • Прибавяте накъсано сварено пилешко месо и разбърквате.
  • Отделно счуквате чесън и прибавяте или в цялото ястие или всеки индивидуално си слага в порцията.
  • Яде се гореща, до изпотяване.








Няма коментари:

Публикуване на коментар