Страници

понеделник, 3 януари 2022 г.

Унгарска супа с леща за първия ден от годината


   Оказва се, че с унгарците имаме нещо общо и в кулинарните традиции.Освен че сме ги научили да отглеждат зеленчуци разбира се.В Унгария на първия ден от новата година се приготвя леща за богатство и просперитет на дома и доколкто зная в някои краища на България  това също е традиция.Колкото повече са лещените зърна в тенджерата, толкова да е богата и годината.Така че нека да e голяма.Освен това тази супа е толкова богата на аромати и вкусове, че поне един познат тираж от тотото ви е сигурен.Богата супа е това!

   Наричам я супа, но както повечето унгарски супи, това си е почти яхния.Докато разглеждах десетки рецепти установих, че унгарците обичат да са гъсти, тежки и доста хранителни.Те застройват супите задължително с брашно и заквасена сметана, а при сервиране слагат и още.


Малко предварителни уточнения:

Тази супа може да бъде и постна и блажна.В моята има традиционна наденица, но както ще видите, тя се прибавя накрая и ако не я искате може да я пропуснете.Както и да опитате веднъж със, следващия път без.В къщи повече харесаха супата без наденица и може би занапред ще я правя без, защото пушения вкус превзе останалия.

Може да се използва и традиционна леща, но така също и червена.Имайте предвид обаче, че червената се приготвя много по-бързо.

Супата може да се приготви с предварително сварена леща, а може и да се готви на момента.Ще ви опиша и двата начина.



Какво използвах за три порции:


глава лук

морков

парче от глава целина колкото моркова

три скилидки чесън

чаена чаша леща, която е накисната от предната вечер (поне няколко часа) или вече готова сварена

няколко листа целина, както са със стеблото

(затова винаги купувам главата целина с листа, защото не се знае кога ще потрябват и те)

два малки дафинови листа

чаена лъжичка сладък червен пипер

сол и черен пипер

чаена лъжичка горчица

две супени лъжици олио

супена лъжица брашно и поне четири препълнени лъжици заквасена сметана


парче пушена наденица/ пушен бекон


Супата със сурова, но накисната предварително леща:

  • В две супени лъжици олио на най-слаб котлон сотирате ситно нарязан лук.Когато стане прозрачен прибавяте ситно накълцан чесън.
  • Прибавяте червения пипер, разбърквате.
  • Наливате вода за четири порции ( аз отмервам с купи)
  • Прибавяте нарязани моркови, целината на кубчета, лещата.
  • Пускате целите листа целина и двата дафинови листа.
  • Разбърквате и оставяте да се готви.
  • Когато лещата омекне, прибавяте лъжичка горчица и разбърквате.
  • В този момент, ако искате да има наденица и бекон, ги нарязвате и пускате вътре.
  • Нека се готви още пет минути за да си пуснат колбасите от ароматите.По желание може да ги запържите отделно и така да ги прибавите.
  • Смесвате отделно заквасената сметана с брашното и добавяте в супата като разбърквате много добре.Оставяте на котлона до момента , в който ще заври и спирате.Разбърквате пак и оставяте десетина минути да почива.


Супата с предварително сварена леща:

  • В две супени лъжици олио на най-слаб котлон сотирате варязан на ситно лук.Когато стане прозрачен прибавяте накълцан чесън, нарязани моркови и глава целина.Оставяте и тях да се задушат, но внимавайте да е на слаб котлон и да не загори лука.
  • Прибавяте лъжичка червен пипер, разбърквате.
  • Наливате вода за четири порции.
  • Изсипвате сварената леща, пускате листата целина, дафиновите листа и оставяте 10-15 минути да се готви.
  • Прибавяте нарязана наденица и/или пушен бекон.
  • Слагате лъжичка горчица.Разбърквате и оставяте още пет минути.По желание може да запържите наденицата и бекона и така да ги прибавите.
  • Смесвате заквасена сметана с брашно, хубаво ги разбърквате и прибавяте към супата.
  • Оставяте до момента когато супата ще заври, спирате и нека да постои така поне десетина минути.
  • Сервирате традиционно с още заквасена сметана.



Разгледах доста рецепти на тази супа, повечето си приличаха, но най-много моята се доближава до тази:

https://www.youtube.com/watch?v=XyS86pi2Qho




Няма коментари:

Публикуване на коментар