Страници

петък, 18 февруари 2022 г.

Супа с рагу

 

   Много отдавна искам да ви я разкажа тази супа.Това е Кралицата на супата за мен, защото съдържа май почти всичко, което слагам в други супи поотделно.Прибавете абсолютно фантастичния бульон, получен при варенето на рагуто и получавате нещо наистина много вкусно.И като всяка такава супа, на мен ми харесва още повече на следващия ден или поне отлежала няколко часа.И ще ви споделя още нещо, ако имате мариновани или консервирани люти чушлета, накрая си подкиселете супата с тяхната марината/саламура.Става леко пикантна без да е лютива и понеже си иска нещо кисело, получавате и това.


   Много хора се притесняват да си купят рагу, дори съм чувала коментари в месарницата "още не сме го закъсали толкова".Истинските кулинари обаче са много наясно какво вълшебство се получава от него.За два-три лева ще имате най-божествения бульон на света.Може би само с телешка опашка става по-хубав.С което подсказвам, че ако си намерите телешка опашка може да си направите тази супа и с нея.



Какво използвам:


свинско/телешко рагу

глава лук

моркови

парче целина 

зърна черен пипер

сол


нарязани на ситно зелена и червена чушка - количеството е около три супени лъжици

нарязани на ситно целина и пъщърнак - количество общо около една чаена чаша

нарязан на кубчета картоф

нарязани на ситно стъбла магданоз

сушена червена чушка

половин консерва домати

чубрица

копър и магданоз

начупени спагети

кисело мляко и прясно мляко

сол

оцет



   Количеството на тази супа е 5-6 порции.Не я разреждайте много, нека във всяка лъжица имате от всичко.

Не посочвам количество на рагуто, защото зависи колко месо има по него.

   Във фризера си имам една торбичка с нарязани на ситно червена и зелена чушка, глава целина, пъщърнак, копър и магданоз.Тази смес използвам и в тази супа, но тъй като е възможно да си нямате такава ви я разказвам като отделни продукти.

Тази супа има два етапа на приготвяне и затова поотделно съм посочила как използвам зеленчуците, защото някои от тях се повтарят, но си заслужава да бъдат повторени.


  • Сварявате рагуто с морков, глава лук, парче целина колкото моркова.Малко сол и зърна черен пипер.
  • Варите докато месото започне да се отделя и дори кокалите омекнат.Хубаво махате месото от кокалите.
  • Лука, моркова и целината ги намачквате с вилица много добре.Те са овкусили бульона, но в никакъв случай не ги хвърляме.Махнете само зърната черен пипер, но и да ги оставите няма проблем.
  • В малко от бульона задушавате нарязани на ситно чушките, моркова, целината, пъщърнака, картофите и стъблата магданоз.Тъй като по рагуто си има мазничко доста често, в супата не използвам никаква друга мазнина.А задушавам зеленчуците в малко бульон в началото за да се сготвят по-бързо.
  • Добавяте намачканите сварени вече морков, лук и целина.
  • Добавяте ситно стрита чубрица, нарязани магданоз и копър.
  • Заливате с бульона, добавяте начупени спагети.Фидето за мен отдавна не върши работа, аз обичам да усещам нещата в супата.
  • Добавяте и доматите и нарязана на ситно суха червена чушка.Сушените червени чушки правят супите божествени.
  • Всичкото това го оставяте на слаб котлон да се готви.Когато омекнат картофите застройвате супата само със смес от кисело и прясно мляко.
  • Аз добавям и малко оцет.
  • Това е богата супа, мазничка е затова си иска нещо кисело.Както споменах по-горе, ако имате саламура или марината от люти чушлета, при севиране си добавете по една лъжица.Ако нямате малко оцет или лимонов сок.Малко пресован или счукан чесън също много подхожда, но това е вече по желание.
  • Ако можете оставете супата да постои няколко часа, става още по-вкусна.



4 коментара:

  1. Светленце, благодаря ти за тази рецепта, или по-скоро за идеята с рагуто. Признавам, че никога не бях купувала, макар преди години да съм правила супа от домашни кокали, когато на село гледаха животинки. Страхотна супа се получи, таман в унисон с днешния ветровит и мразовит ден. Ти въобще си страхотна изкусителка, сега се точа на боба с ребра, с един куршум - два заека в месарския направих.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Ели, наистина рагуто е голяма работа и незаслужено неоценявано ;)

      Изтриване
  2. Страхотно! Какво е количеството на млеката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Всеки обича различни застройки, зависи дали искате просто да обогати вкуса, да добави количество или просто да я направи по-свежа.Но като цяло за мен лично максимума на застройката е общо да не надвишава една чаена чаша от 200 ml, т.е. по половин чаша от всяко.

      Изтриване