От момента, в който реших да пробвам тази питка до момента, в който я извадих от тавичката минаха двадесет - тридесет минути.Много бърза и много вкусна.Разбира се бърза за нещо, което се приготвя на фурна.С простото нареждане на един сандвич не мога да се съревновавам, но все пак се получи нещо топло, което само нарязвате и сервирате с айрян.О да, почти бих казала, че айряна е задължителен.
Интересното на тази бърза питка е, че това всъщност не е точно питка, защото в сместта за нея не се използва мая.Приготвя се най-обикновена кексова смес.
Какво е необходимо:
Използвах по-широка тавичка отколкото бих използвала за това количества смес, за да се приготви по-бързо като печене.Размера е 23см
две яйца
100 ml прясно мляко
три супени лъжици зехтин
8-10 супени лъжици брашно
кафяна лъжичка бакпулвер
равна чаена лъжичка сол
шунка, филе нарязано на тънко, кашкавал, гауда
(може да използвате всичко,което обичате)
семена от ким, мак и сусам
олио и брашно за тавичката
- Тъй като идеята е това да се получи бърза закуска, започвате с това, че включвате фурната на 190 градуса.
- разбивате яйцата, прибавяте прясното мляко и зехтина
- прибавяте брашното, като зависи дали загребвате препълнени лъжици или не.За начало сложете 6-7 лъжици, добавете бакпулвера и солта и разбъркайте.
- добавете още брашно за да получите гъста кексова смес.При мен общо бяха девет препълнени супени лъжици.
- Колбасите и сирената е добре да са на тънки резени.
- Намазнявате и набрашнявате добре тавичката за печене.
- Изливате половината от кексовата смес и върху нея нареждате шунката, кашкавала, гаудата или каквото сте си решили да сложите.
- Заливате останалата смес и заглаждате.
- отгоре поръсвате със семена
- фурната се е загряла и слагате да се пече около 20 минути.
- вадите и покривате с кърпа докато си направите яйряна.
Благодаря, Светле, ще се прави със сигурност в Неделя за закуска!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви хареса, Ели, добре се получи според мен :)
Изтриване