Страници

вторник, 13 октомври 2015 г.

Пелте от дюли - отпадъка за един,съкровище за друг



  Когато дойде есента винаги се оглеждам за дюли.Когато няма на дървото,търся някой с такова.Защото в магазина има едни големи и красиви като излезли от каталог,но те нямат никакъв аромат.
    Дюлята е такъв един плод,че се използва на 100 процента.От основната част се правят компоти или сладка,а от остатъците и семките става невероятно пелте.



 Пелтето се прави по-бавно, но резултата си заслужава.

 Процедурата е следната:
  • Измивам, почиствам и нарязвам дюлите на парченца.Те заминават в бурканите за компот, а всички остатъци веднага отиват в тенджера с вода.Водата трябва да покрива плодовете и даже отгоре.
  • Най-ценна е вътрешността при семките, защото там се намира пектина, който желира сиропа.Ако остатъците не са много, могат да се добавят и нарязани плодове.Но най-важна е сърцевината на плода.
  • Всичко се вари докато омекне.Течността се прецежда и се оставя да се охлади.Ако се е получил достатъчно гъст сироп, може да направите още една доза сок от същите остатъци.Признавам, че го правя всеки път, все пак искам да извлека максимума от дюлите.
  • Преливам събрания сок в друга тенджера, добавям захар и отново слагам на котлона.
  • Вари се като сладко.Ако излезе пяна се премахва.
  • Не е необходимо да се разбърква непрекъснато.След като се разтопи захарта се оставя да се вари на слаб котлон до сгъстяване.
  • В готовото пелте капвате няколко капки лимонов сок (или разтворена лимонена киселина)
  • Ако го оставите да се сгъсти много може да го нарежете и ще имате домашни желирани бонбони.
  • Ако го оставите само на лека гъстота (имайте предвид че при охлаждане още стяга),може да го затворите в буркани за зимата.
  • Най-добре се разбира, че е готово когато капнете една капка в суха чиния и тя съвсем леко се разлее.Ако не се разлива, значи сте прекалили с варенето и по добре разредете, иначе когато налеете в бурканчетата, през зимата няма да може да извадите желето, така стяга.

      Количествата са приблизителни, но на 1литър течност, получена от варенето на плодовете добавям 600 грама захар и няколко капки лимонов сок, след като го сваля от котлона.



Основната част на дюлите отива за компот
Остатъците от дюлите с добавени и парченца от самия плод
Изварения сироп,сгъстен и готов за бурканчета





А пелтето може да се хапва така:

- върху филия с масло

- с палачинки


- с тиганици


- с лъжица










2 коментара:

  1. Тази рецепта най-много ми хареса и започвам да го правя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Надявам се и резултатът да е както си го представяте :)

      Изтриване