Страници

понеделник, 3 януари 2022 г.

Унгарска гъбена супа

 

    След като ви показах традиционна унгарска супа с леща, която както и в някои краища на България се приготвя в първия ден на новата година, е време за друга супа, която привлече вниманието ми докато разглеждах десетки рецепти от унгарската кухня.

   Има няколко общи неща в унгарските супи.Основното е, че те повече се доближават до яхниите по това, че са гъсти и доста пипателни.Всички те задължително са застроени с брашно и заквасена сметана, в много от тях има и готварска сметана.И във всички задължително присъства унгарския червен пипер.Аз такъв нямам, предполагам че и повечето вас, но като предположим, че точно български градинари са научили унгарските как се отглеждат зеленчуци, оттам и червени чушки, аз си мисля, че нашия червен пипер върши работа.Така де колко пък да е различен един червен пипер.


   Тази гъбена супа е много популярна в Унгария и това го разбрах по това, че много блогъри и кулинарни сайтове разполагат с такава рецепта.Почти всички са еднакви с някои малки различия, но това са рецепти много ясно, че всеки ще си направи супата по негов вкус.Интересното беше, че в доста прибавяха по малко соев сос или бяло вино, но аз реших да не отивам толкова навътре в импровизациите.Другото е, че във всички копъра който се използваше беше сушен и аз по случайност имах такъв.



Какво използвах


голяма глава лук

две супени лъжици масло

400 грама гъби печурки

чаена лъжичка сушена мащерка

чаена лъжичка сушен копър

чаена лъжичка сладък червен пипер

сол

чаена чаша прясно мляко

препълнена супена лъжица брашно

три препълнени лъжици заквасена сметана

пресен копър/пресен магданоз


  • В маслото на най-слаб котлон сотираме нарязан на ситно лук.
  • Когато стане прозрачен прибавяме нарязаните гъби.
  • Поръсваме с брашното, разбъркваме
  • Прибавяме задължителния червен пипер, сушения копър и мащерката и заливаме с вода.В оригинала използват пилешки бульон, но аз нямам, а и си помислих масло, сметани, мляко...ако сложа и бульон това ще е най-хранителната супа на всички времена.Не слагайте много вода, защото после ще добавим и прясно мляко.
  • Когато гъбите омекнат наливате прясното мляко.Ако се питате защо след като има червен пипер, супата не е червена, ами защото има и мляко и сметана и те закриха червения цвят.
  • Минута две и застройвате като извадите малко от бульона и в него добре разтворите заквасената сметана.
  • В оригинала на тази супа поръсвата отгоре с пресен магданоз, но аз реших да поръся с пресен копър.
  • Сервира се с още заквасена сметана...ако можете да понесете още.





Няма коментари:

Публикуване на коментар