Страници

вторник, 4 януари 2022 г.

Пататник

 


     Абсолютно и категорично не претендирам, че това е оригинален пататник.Аз като една тракийка всъщност не съм сигурна какъв е оригиналния родопски пататник.Но тази рецепта се прави в семейството ми много отдавна и затова със закъснение тя влиза в блога с това уточнение, че това си е наша версия.И като такава, може да сте сигурни,че става супер бързо и лесно.От момента, в който решите да си правите пататник до момента, в който ще го извадите от фурната времето е към половин час.Което мисля се вмества в понятието бърз.


Какво използвам аз:

кори за баница печени на сач
(или одрински, или дори обикновени, но ще ви трябват поне две или три)
килограм картофи
две големи глави лук
сол и чубрица
олио


  • Сварявате си картофите в солена вода.
  • Ако искате по съвършен пататник, настържете готовите картофи, ако не ви пука, намачкайте ги добре.
  • В олио задушете нарязан на ситно лук.
  • Когато е готов го овкусете с малко сол и ситно стрита чубрица
  • Разбъркайте всичко добре, картофите и лука.
  • Взимате си тавичка за печене и я намазвате с олио.Само намазвате,не ви трябва много мазнина.
  • Слагате кора така, че да излезе извън тавата.
  • Слагате плънката и завивате стърчащите кори навътре.
  • Взимате още една кора, слагате я отгоре и подпъхвате като одеало отстрани.
  • Намазвате (само намазвате) с олио и отгоре.С нож пробождате на няколко места.Буквално само бодете, не разрязвайте.
  • Печете в загрята на 200 градуса фурна докато горната кора стане златиста.
  • Повдигате леко пататника и по същия начин и отдолу трябва да ви се е запекла кората.
  • Може ако държите и двете ви страни да са добре изпечени, да обърнете пататника.Но нашата плънка си е готова, фурната ви се предполага, че пече хубаво, така че при мен лично не се налага.
  • Има вариант да си го направите на тиган, защото плънката е готова и реално ви трябва само да се запекат корите.В тигана вече ще го обърнете веднъж.Плъзгате го в чиния, захлюпвате с тигана и обръщате.
  • Когато го пека на фурна, изваждам и покривам с кърпа и оставям няколко минути.
  • Пататника не се яде врял, а само топъл.




5 коментара:

  1. Светле,
    Честито Рождество Христово ! Честита Новата 2022 година ! Мир и благодат в твоя дом !
    Видях как прави пататник една приятелка от Смолян, но без кори.Правят го по различен начин и с кори.Но на мен ми харесва постен, без яйца, сирене.Правят го с джоджен и лук.Аз слагам и чубрица като теб.
    Страхотна рецепта.Много вкусен пататник се получава.
    Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, живи и здрави! :) Ти поне познаваш рецептите ми и знаеш, че съм по по-простите и изчистени ястия, та затова и папатника ми е такъв ;)

      Изтриване
  2. Звучи ми супер лесно, а сполучливо и вкусно, като ще разнообрази рецептите които се въртят в нашата къща 🤗
    Всичко е ясно, само кажете какво правите с останалите в пакета кори? Съхранявате ли ги някак за следващ пататник? Или може би правите 2 броя? Или в комбинация с друга баница?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лита, благодаря :) останалите кори ги завивам и си стоят в хладилника за баница, рядко правя два пататника наведнъж :)

      Изтриване