Как се разказват мекици? С пълна уста и блуза посипана с пудра захар.
Излязло им е такова име и това е то.Защото понякога в баничарниците правят най-страхотните мекици.Леко хрупкави отвън, с едно характерно "хръц" (това ми дойде на ум след много "хръц" на мекици) когато отхапете и меки и въздушни вътре, а поръсени с пудра захар стават неустоими.
Докато содените мекици много си вървят със сирене и кисело мляко, тези направо си умират за пудра захар.Късате мекицата и дори да е поръсена със захар пак ви идва да топите парчето в още и още.
Това е от онези рецепти, в които продуктите са най-обикновени, но за да получите определен резултата си има някои тънкости.И аз ще ви ги опиша така както аз съм стигнала до тях, с което искам да кажа, че може и в баничарниците или пък други кулинари да не правят така, но това е моя начин изпитан във времето.
Основни тънкости при т.нар. улични мекици:
- разбърквате тестото
- тестото трябва да е лепкаво, в никакъв случай омесено на топка
- тестото стои на студено няколко часа, най-добре цяла нощ
- за мен най-добрият вариант е да се пържи в по-дълбок съд и да се пържи по една мекица, най-вече за да не се променя температурата на олиото, което няма как да не стане поради факта, че се губи време докато се оформя мекицата
- преди пържене потапяте топчето за мекичката в олио
- раздърпвате с намазнени ръце
- пържите на слаб огън
- ядете с удоволствие и без угризение
От това количество могат да станат 10-12 мекици среден размер, което според моята тенджера, в която пържа е 10см диаметър.Стува ви се много, но това е защото при пържене те стават въздушни и удвояват размера си, което изисква да не се подлъжите и да загребете голямо количество тесто при оформянето.
Какво ви трябва:
/чашата с която меря е малка - 150 ml/
две чаени чаши брашно
половин чаша вода
чаена лъжичка суха мая
чаена лъжичка сол
олио
- Първо смесвате брашното със щипка сол.Правите кладенче и наливате топла вода (нямам предвид стоплена, просто да не е студена).Слагате маята.
- Разбърквате си лепкаво тесто.Знаете, брашна различни, затова може и да се наложи да добавите една лъжица още към тестото.Много е важно да не месите, само разбърквате!
- Слагате найлоново фолио или торбичка върху съда с тестото и прибирате в хладилника.В повечето случаи мекици се правят сутрин, затова тестото се прави вечер и оставя цяла нощ в хладилника.Но по което и време да ви се правят мекици имайте предвид, че престоя на студено е важен и трябва да е задължително няколко часа.
- Минава тази нощ, вадите тестото и наливате олио в тенджера, тиган или какъвто ви е съда за пържене.Аз както споменах по-горе предпочитам дълбок съд и използвам една тенджера за целта.
- Наливате си олио в една купа или чиния и си намазнявате ръцете.О да, голямо мазало става, но това е част от добрия краен резултат.Колкото повече се омацате в олио и тесто, толкова по-вкусни ще ви станат мекиците.
- Взимате си с мазни ръце от тестото едно малко парче.Не взимайте голямо, защото то веднага ще тръгне да бяга от ръцете ви и ако не успеете да го оформите като мекица ще цопне в олиото, ще ви изпръска и накрая ще изгори без да се изпържи както трябва.Трябва да оформите плоско парче, което внимателно пускате в тигана и ако трябва да го обясня някак си по образно, то го слагате така все едно слагате кърпичка.Потапяте единия край и отпускате вътре останалото.
- Пускате тестото в тигана със сгорещеното олио и пържите.Котлона да ви е на средна температура в началото с готовност да намаляте.
- Пърженето става много бързо, защото мекиците не са големи, вие сте ги оформили плоски.Веднага ще видите как се надигат и образуват шупли вътре.Затова мекиците изглеждат големи, но всъшност са въздушни.
- Може да слагате готовите мекици върху хартия за да попие мазнината.
- Ядат се топли.Поради тази причина изпържете колкото може да изядете.Ако ви остане тесто, това тесто е идеално за пица или тарт.Добавяте малко брашно,замесвате и си оформяте блат.Но по вероятно е да не ви остане тесто или ако е така, то да повторите още една порция мекици след известно време.
Няма коментари:
Публикуване на коментар