Страници

четвъртък, 16 януари 2020 г.

Баница с кексова плънка или баницата на шестте кори

   Отдавна я мислех тази баница.Мисля я, защото аз много обичам баници, но не обичам от тези хрупкавите и парцаливи дето като си отхапеш и цялата ти блуза става в натрошени кори.Аз обичам като си отчупиш едно парче и то да бъде мекичко, сочно и тестяно с много сирене и масло.В същото време обаче, да не изисква големи усилия в месене, точене и други отнемащи време, което нямам процедури.Нещо между баница и тутманик може би.


   Така се случи, че по погрешка съм купила фини кори, каквито изобщо не харесвам.Направих една парцалива баница, но и там колкото и да късах и пъхах и подреждах пак ми останаха кори.Точно шест тънки кори, които трябваше или да изхвърля или да купя още към тях.И тогава реших, че е дошло времето да пробвам да ги направя по този начин, за който ще ви разкажа.Не да редя в тавата две по две кори и плънка, а плънката да е между две кори и тогава да ги завия.С идеята в плънката да има брашно и да се получи една голяма баница въпреки наличието на само шест кори.Речено сторено, с шест тънички кори направих една съвсем прилична баница, от която си хапнахме доволно трима човека.
   И тя се получи точно както исках, мека и плътна без никакви хвърчащи кори, но в същото време корите не се бяха изгубили насред плънката и баницата си приличаше на баница.



   Хубавото на тази баница е, че като разберете как се прави, няма да ви трябват абсолютно точни количества на съставките, защото за много от вас това е една малка баничка.но повечето от вас са ми свикнали на малките количества и от отзивите ви зная, че се справяте добре с увеличаването на продуктите.
   Така че, увеличавайте всичко според хората си.

Тавичката е с диаметър 25 см.

Какво използвах:

точно шест фини кори за баница
три яйца
250 грама сирене ( ако ви е много намалете, защото моето беше обезсолено и носеше повече)
чаена чаша кисело мляко с шупнало вътре пакетче бакпулвер
три препълнени лъжици с брашно
две супени лъжици масло за плънката

три супени лъжици масло за намазване


  • От продуктите трябва да получите гъста смес като за кекс
  • Взимате една кора и намазвате с част от плънката.Мислено или пък нарочно си я запределете на три (или колкото кори използвате).Ама хубаво и добре намазвате, не само да нахвърляте.
  • Слагате отгоре друга кора и чак тогава завивате на руло.Нещо като навит сандвич от кори.
  • Слагате в тавичка с хартия.Между другото може и да не е вита тази баница, а да сложите рулата едно до друго.
  • И така две по две и шесте кори.
  • Моята тавичка е точно за такова количество.
  • Разтопявате маслото и хубаво поливате с него.
  • Печем на 200-220 градуса  около 20 минути максимум.
  • Тъй като плънката си е като кексова смес проверих със шиш дали е стегнала.
  • Но според мен това, че започва за става тъмно златиста е знак, че баницата е готова.
  • Вадим, напръскваме с вода отгоре, слагаме вестник или хартия и завиваме с кърпа.Да постои, да се отпусне и чак тогава късате и ядете.






Други баници:





Баницата може да си я направите и наредена:





Няма коментари:

Публикуване на коментар