Първите ми опити бяха много отдавна, може би от момента когато ми връчиха ключа за апартамента, вързан на един здрав канап и сложен на врата ми. Когато се прибирах сама от училище трябваше да си измисля нещо за ядене, а най-лесно беше да си сваря макарони ( тогава пастата за нас беше макарони) със сирене.После си измислих един доматен сос, който все още ми е любим.Тайната беше към доматеното пюре, което нямах търпение да се сготви, да прибавя кетчуп.С него соса се сгъстяваше по-бързо и ставаше по-овкусен.Все още правя така понякога когато бързам.
А първото ми "сериозно" готвене бяха бъркани яйца с лук, вдъхновени от един детски филм "Куче в чекмедже", заради който
всъщност и помня това ястие и моя опит с него.
Преди години имаше различни кулинарни сайтове, които даваха възможност всеки да показва ястията си и да споделя рецепти.Оттам се запалих и по кулинарната фотография всъщност, защото исках чиниите ми да изглеждат добре.След като се престраших и видях, че рецептите ми се харесват и коментират, реших че е време да си ги събирам в мое си място, където освен рецепти да разказвам за каквото и да е.Защото аз много обичам да разказвам за всичко, което видя, което срещна по пътя си, опитам пътувайки.Затова и първото, което ми дойде като име за блога беше „За каквото и да е – истории за разказване, рецепти за споделяне”.
Категорично нашата.Изумително е, как на една малка територия има хиляди различни рецепти, буквално на всеки километър има ястия характерни само за този километър и почти всеки ден научавам по някоя нова.Дори ястия с едно и също име се приготвят различно в различните райони на страната.
Разбира се когато се случи да пътувам в чужбина винаги опитвам местната кухня, но като кулинар винаги предпочитам да приготвям наши рецепти с наши традиционни и достъпни продукти.Другото е просто експерименти. А и някак си, всяка кухня си тежи най-много на нейната си територия и е най-вкусна е там, защото се комбинират атмосфера, преживявания и емоции, срещи с различни местни хора.
Интересно ми е да измислям рецепти.С традиционни и достъпни продукти да се получи нещо ново, интересно и вкусно.
Мисля си, че кулинарията не е само в това да приготвиш храна, това си е изкуство.Това, че използвам въображението си, сетивата си за получаването на нещо вкусно, ми носи удоволствие и удовлетворение.Разбира се и празните чинии накрая, които показват, че съм се справила добре.
Месото е основен продукт, който използвам и се старая да си намирам качествено, доколкото това е възможно.Предпочитам да си купувам месо от месарски магазини, където да обсъдим с месаря за какво ще го използвам, как ще го приготвям.В истинските месарници хората зад щанда не са само продавачи, те разбират от месо и е винаги приятно когато се разговорим, често ми споделят и рецепти или дават съвети, нещо което не може да се случи в супермаркет.
Нямам специална марината за месо, обикновено импровизирам с налични продукти в хладилника.Но имам любима марината за печено пиле.Натривам предната вечер пилето с лимонов сок, лимонова кора, зехтин, сол и розмарин.На следващия ден пека върху картофи и моркови, които също се овкусяват при печенето с цитросов аромат и този на розмарина.Уникална вкусотия е.
Светле,
ОтговорИзтриванеИ аз гостувах на този вестник.Явно търсят хора, които прилагат различни начини за приготвяне на храната.Аз приготвих няколко неща специално за гостуването и много ми допадна това, че беше публикувано.
Успех на блога, бъди здрава !
Благодаря, Ели!
Изтриване