Този лучник - тире - пай e братовчед на най-вкусния лучник, който правя и чиято рецепта ми сподели приятел от Видин.Честно казано аз друг не правя и пак щях да си приготвя него, ако не ме беше домързяло да замеся тесто.А знаех, че в хладилника имам пакет бутер тесто, което беше крайно време да използвам.
--- > ЛУЧНИК ПО РЕЦЕПТА НА ПРИЯТЕЛ
Какво използвах:
пакет бутер тесто
пет глави лук
половин чаена чаша орехи
две супени лъжици нарязан копър
една суха червена чушка
сол и черен пипер
супена лъжица олио
През зимата много често и почти навсякъде слагам суха червена чушка.Ами какво да ви кажа, тя прави вкуса по-богат, по-наситен и ако все още не сте си купили такива, препоръчвам.В супи, в яхнии, дори малко натрошена сушена чушка прави чудеса.Затова сложих и в този лучник-пай, затова и го описвам отделно, закото се получи колкото подобна, толкова и различна рецепта.
- Първо, ако използвате замразено бутер тесто го извадете да се отпусне докато приготвяте плънката.
- Нарязнате лука на едро и го задушавате във вода.Точно така, нека първо омекне и тогава ще го сготвим.Така пропускате едно ненужно пържене без да променяте прекрасния вкус на готвен лук.Водата обикновено е на половината на лука в съда където го задушавам.
- Когато лука омекне добавяте малко олио и разбърквате.
- Прибавяте натрошените орехи, нарязания копър, начупвате на ситно сухата чушка, посолявате и поръсвате с черен пипер.
- Разбърквате, опитвате и оставяте да се охлади.
- Взимате готварска хартия и върху нея поставяте бутер тестото, което ще използвате.Съобразете го с големината на тавичката ви и изрежете излишното.Това , което ви остане нарежете на ленти, които ще подредите върху лучника.Това разбира се не е задължително.Може да го оставите така, само основа с плънка, може да покриете изцяло с горна част както е оригиналния лучник, но не забравяйте да прободете с вилица отгоре на няколко места.
- Слагате основата в тавичка, пробождате с вилица на няколко места и запичате на 200 градуса 8-10 минути.
- Слагате плънката, хубаво я притискате по краищата и отгоре подреждате лентите бутер-тесто.
- Връщате във фурната и допичате докато стане златисто.
- Ето защо плънката ви трябва да е готова изцяло, защото печенето с нея продължава десетина минути.
- Леко охлаждате и сервирате.
- Въпреки че ястията с бутер тесто са най-вкусни топли, този лучник е хубав и студен, но честно казано не вярвам да ви остане за да разберете това.
Няма коментари:
Публикуване на коментар