Страници

сряда, 23 декември 2020 г.

Лучник-пай с бутер тесто

 

      Този лучник - тире - пай e братовчед на най-вкусния лучник, който правя и чиято рецепта ми сподели приятел от Видин.Честно казано аз друг не правя и пак щях да си приготвя него, ако не ме беше домързяло да замеся тесто.А знаех, че в хладилника имам пакет бутер тесто, което беше крайно време да използвам.

--- > ЛУЧНИК ПО РЕЦЕПТА НА ПРИЯТЕЛ


Какво използвах:

пакет бутер тесто 
пет глави лук
половин чаена чаша орехи
две супени лъжици нарязан копър
една суха червена чушка
сол и черен пипер
супена лъжица олио




     През зимата много често и почти навсякъде слагам суха червена чушка.Ами какво да ви кажа, тя прави вкуса по-богат, по-наситен и ако все още не сте си купили такива, препоръчвам.В супи, в яхнии, дори малко натрошена сушена чушка прави чудеса.Затова сложих и в този лучник-пай, затова и го описвам отделно, закото се получи колкото подобна, толкова и различна рецепта.

  • Първо, ако използвате замразено бутер тесто го извадете да се отпусне докато приготвяте плънката.
  • Нарязнате лука на едро и го задушавате във вода.Точно така, нека първо омекне и тогава ще го сготвим.Така пропускате едно ненужно пържене без да променяте прекрасния вкус на готвен лук.Водата обикновено е на половината на лука в съда където го задушавам.
  • Когато лука омекне добавяте малко олио и разбърквате.
  • Прибавяте натрошените орехи, нарязания копър, начупвате на ситно сухата чушка, посолявате и поръсвате с черен пипер.
  • Разбърквате, опитвате и оставяте да се охлади.
  • Взимате готварска хартия и върху нея поставяте бутер тестото, което ще използвате.Съобразете го с големината на тавичката ви и изрежете излишното.Това , което ви остане нарежете на ленти, които ще подредите върху лучника.Това разбира се не е задължително.Може да го оставите така, само основа с плънка, може да покриете изцяло с горна част както е оригиналния лучник, но не забравяйте да прободете с вилица отгоре на няколко места.
  • Слагате основата в тавичка, пробождате с вилица на няколко места и запичате на 200 градуса 8-10 минути.
  • Слагате плънката, хубаво я притискате по краищата и отгоре подреждате лентите бутер-тесто.
  • Връщате във фурната и допичате докато стане златисто.
  • Ето защо плънката ви трябва да е готова изцяло, защото печенето с нея продължава десетина минути.
  • Леко охлаждате и сервирате.
  • Въпреки че ястията с бутер тесто са най-вкусни топли, този лучник е хубав и студен, но честно казано не вярвам да ви остане за да разберете това.









Няма коментари:

Публикуване на коментар