Не съм сигурна как да възкликна за това каква вкусотия стана това руло.При това в дни когато наистина има изобилие от храна и аз си мислех, че може би не е времето сега да го правя.Но то се получи толкова вкусно, че определено ще се запомни дори сред многото храна в тези почивни коледни дни.
Идеята за това разкошно руло е от тук:
https://blog.bulgariaismagic.com/rulo-s-kiselo-zele/
Тестото при мен е едно и също откакто си намерих моята рецепта, а плънката претърпя промени само защото нямам пресни лук и чесън, но се получи великолепно на вкус.Когато имам налични ще опитам и такава пролетно зимна комбинация от зелении с кисело зеле.
Какво използвах:
за тестото:
за плънката:
реших, че по лесно ще ви опиша количествата с чаша, моята е с вместимост 200 ml, но няма да е проблем и да е по-голяма
две чаши нарязано на ситно кисело зеле
две големи глави лук
една чаша с нарязани печурки
половин чаша натрошени орехи
чаена лъжичка червен пипер
мащерка, смлян черен пипер
- Замесваме си тестото в реда на изброените продукти и оставяме да втасва.
- Приготвяме си плънката.Много е важно когато нарежете киселото зеле да го изстискате добре, да няма излишна течност в него.
- В малко мазнина, около супена лъжица олио задушаваме нарязани лук, зелето.
- Когато омекнат добавяме гъбите, орехите и овкусяваме с червения пипер, мащерката, черния пипер.
- Разбъркваме и оставяме около минута за да се смеси всичко и да омекнат гъбите, на които не им трябва много време.
- Оставяме плънката малко да се охлади.
- Разточваме тестото.Не трябва да е много тънко, може би около сантиметър и малко отгоре.
- Слагаме плънката и я разпределяме добре.
- Загръщаме двата края навътре, така че като навием рулото, отстрани да не се изсипе плънката и после навиваме на руло.
- Слагаме в тавата и отгоре правим резки с остър нож.
- По желание може да намажете с разбит жълтък, смесен с малко олио за добър външен вид.
- Печем на 200 градуса 30 минути.Това време е приблизително, защото зависи от това колко голямо ви е станало рулото.Ако е станало по-тънко и дълго, ще ви трябва по-малко време.Най-добре разбирам дали е опечено нещо което има плънка като леко повдигна и видя, че отдолу също се е изпекло и има коричка.
- Вадите и покривате с кърпа.Трябва да се яде само топло, никога веднага след като е извадено от фурната.Първо, защото ще се опарите и второ, защото няма да усетите истинския вкус и аромат на тази вкусотия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар