Страници

вторник, 28 декември 2021 г.

Руло-лучник с кисело зеле

      

   Не съм сигурна как да възкликна за това каква вкусотия стана това руло.При това в дни когато наистина има изобилие от храна и аз си мислех, че може би не е времето сега да го правя.Но то се получи толкова вкусно, че определено ще се запомни дори сред многото храна в тези почивни коледни дни.


   Идеята за това разкошно руло е от тук:

https://blog.bulgariaismagic.com/rulo-s-kiselo-zele/

   Тестото при мен е едно и също откакто си намерих моята рецепта, а плънката претърпя промени само защото нямам пресни лук и чесън, но се получи великолепно на вкус.Когато имам налични ще опитам и такава пролетно зимна комбинация от зелении с кисело зеле.



Какво използвах:


за тестото:

чаена чаша топло прясно мляко
чаена чаша топла вода
непълна чаена чаша олио
равна супена лъжица суха мая
равна супена лъжица захар
пет чаени чаши брашно
чаена лъжичка сол


за плънката:

реших, че по лесно ще ви опиша количествата с чаша, моята е с вместимост 200 ml, но няма да е проблем и да е по-голяма


две чаши нарязано на ситно кисело зеле

две големи глави лук

една чаша с нарязани печурки

половин чаша натрошени орехи

чаена лъжичка червен пипер

мащерка, смлян черен пипер



  • Замесваме си тестото в реда на изброените продукти и оставяме да втасва.
  • Приготвяме си плънката.Много е важно когато нарежете киселото зеле да го изстискате добре, да няма излишна течност в него.
  • В малко мазнина, около супена лъжица олио задушаваме нарязани лук, зелето.
  • Когато омекнат добавяме гъбите, орехите и овкусяваме с червения пипер, мащерката, черния пипер.
  • Разбъркваме и оставяме около минута за да се смеси всичко и да омекнат гъбите, на които не им трябва много време.
  • Оставяме плънката малко да се охлади.
  • Разточваме тестото.Не трябва да е много тънко, може би около сантиметър и малко отгоре.
  • Слагаме плънката и я разпределяме добре.
  • Загръщаме двата края навътре, така че като навием рулото, отстрани да не се изсипе плънката и после навиваме на руло.
  • Слагаме в тавата и отгоре правим резки с остър нож.
  • По желание може да намажете с разбит жълтък, смесен с малко олио за добър външен вид.
  • Печем на 200 градуса 30 минути.Това време е приблизително, защото зависи от това колко голямо ви е станало рулото.Ако е станало по-тънко и дълго, ще ви трябва по-малко време.Най-добре разбирам дали е опечено нещо което има плънка като леко повдигна и видя, че отдолу също се е изпекло и има коричка.
  • Вадите и покривате с кърпа.Трябва да се яде само топло, никога веднага след като е извадено от фурната.Първо, защото ще се опарите и второ, защото няма да усетите истинския вкус и аромат на тази вкусотия.





И една не много хубава снимка с телефона за да видите рулото в цял вид



Няма коментари:

Публикуване на коментар