Страници

сряда, 19 декември 2018 г.

Уелски маслен кейк

   Готварските книги са ми като терапия за успокоение на нервите.Медитацията ми ако щете.Разглеждам си цветните картинки и се успокоявам.Случва се понякога да послужат и за вдъхновение.Не е често,особено за сладкиши, защото те не са ми силната страна,но понякога се изкушавам да се пробвам и понякога се получава.Като този сладкиш.Може би не трябва да го споделям,но от всички сладки рецепти,тази винаги ми се получава.
   Преди години в книжарницата си харесах една книга "Да печем с любов" и разбира се заради картинките не се стърпях и си я купих,дори след това подарих такава на две истински пекарки и те много се зарадваха.Добра терапия е тази книга.Между другото еди сладкиш с фурми,който съм споделяла в първата година на блога е от тази книга.Дори да сме още по точни са съседи по страници с този уелски сладкиш.Линк към него прилагам на края на тази рецепта.

   Това за мен,определено е зимен сладкиш.Заради маслото,заради аромата на канела и най вече,защото е по-вкусен топъл.И студен е добре,но някак още топъл с чай или черно кафе за мен е съвършеното състояние за изяждането му.


Какво е  необходимо:

150 грама меко масло
 (100 грама за сладкиша и 50 грама за намазване)
100 грама захар
щипка сол
3 големи яйца
200 грама брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
1 супена лъжица прясно мляко
(когато нямам и водата върши работа)
2 супени лъжици кафява нерафинирана захар
1 чаена лъжичка канела

В оригиналната рецепта слагат и 50 грама светли стафиди,но аз не ги използвам.
Харесвам си го така.


  • Пускате фурната да се загрява.Градусите са 190 без вентилатор и 170 с вентилатор.В книгата дори посочват,че ако се използва газова фурна,то тя трябва да е на степен 3.
  • Маслото (100 грама от цялото количество) се смесва със захарта и щипката сол и се разбива много добре.
  • Едно по едно се прибавят яйцата,като след всяко отново се разбърква добре.
  • В отделна купа се смесват брашното и бакпулвера и се прибавят към течната смес.
  • Всичко се разбърква и се прибавя супена лъжица прясно мляко,но аз съм слагала и вода и не е имало разлика.
  • Ако решите да се придържате към оригинала и сложите стафиди,тук им е мястото.
  • Готовата смес се изсипва в намаслена форма и се пече около 20 минути по книга,но при мен може би защото формата ми е малка (диаметър 18см) и се получава по-висок сладкиша,се пече 25-30 минути.
  • За всеки случай на 20тата минута проверете с нож или шиш как ви върви печенето.
  • Точно преди да извадите сладкиша смесете останалото масло с кафявата захар и канелата.
  • Изваждате сладкиша от фурната и още докато е горещ го намазвате с канелено-захарната смес.
  • Когато се охлади тази смес образува една страхотна хрупкава коричка.
  • И както казах по-горе аз го харесвам повече когато е топъл.Разбира се не горещ,но топъл.





А споменатия по-горе сладкиш с фурми може да намерите тук:



А мен може да ме намерите във Фейсбук страничката на блога,където се случват още повече истории и се споделят рецепти:



А в Уелс имах късмета да попадна тази година.В столицата Кардиф си изпълних едно мечтано пиене на английски чай по традиционен начин:














Няма коментари:

Публикуване на коментар