Страници

понеделник, 18 март 2019 г.

Лятна зеленчукова пърженица


   Много, ама наистина много рядко пържа ястия.Ако сте обърнали внимание дори готвените манджи не ги започвам със запържване на лук и зеленчуци, а винаги ги задушавам.Това при мен няма нищо общо със здравословно хранене или спазване на диети.Така се случи, че поради редица и то най-вече здравословни причини на членове на семейството ми докато растях, в къщи рядко се пържеше нещо.И така съм свикнала, че това изобщо не ми прави впечатление.Има ястия, на които по никакъв начин не ми пречи, че са печени въпреки, че в оригинала са пържени.Нещо, което едва напоследък осмислям и осъзнавам колко добре се е получило от здравословна гледна точка.
   Разбира се на големи години, когато за мен нямаше вече ограничения, започнах да опитвам и такива ястия, но като цяло самият ми вкус така се е формирал, че не държи нещо да е цвърчало в олио.
   Има ястия обаче, за които каквото и да си говорим, трябва да забравим за малко, че пърженото не е полезно.Както се казва, има моменти, в които трябва да му отпуснем края и да сложим тигана.Това е едно от тези невероятно вкусни прегрешения.


Какво ви е необходимо:

печени чушки
( може и сурови, но ако опитате с печени, ще усетите разликата )
патладжан
тиквичка
домати 
(най добре е да са сорт рома, или чери рома или месести като биволското сърце например.Идеята е да няма много вода в тях, затова ако са други, просто махнете вътрешната част със семките, която е най-водна)
брашно
сол
олио
яйца


Въпреки, че си е лятно ястие, тази пърженица може да се приготвя и през зимата.Аз например си замразявам печени чушки, но има и консервирани, а патладжани и тиквички вече се намират целогодишно.Вярно, че не са пораснали на нашите земи, но като за такива ястия и за ни стане лятно и през зимата, стават.

  • Патладжана и тиквичката се нарязват на кръгчета и посолени се оставят да се отцедят.
  • Печените чушки и зелени и червени (аз обичам само червени) се нарязват на лентички.
  • Може да се ползват и сурови, но с печени е друго нещо.
  • Загряваме тигана, наливаме малко олио и първо изпържваме тиквичката и патладжана.Готовите изпържени кръгчета оставяме настрана да се отцеждат от излишно поетата мазнина.Аз ги нареждам в края на голяма чиния и я накланям на една страна и олиото се оттича в празната половина.Това олио връщам в тигана и го използвам за другите зеленчуци.
  • Чушките трябва да са последни, защото залепват, а и с тях най-добре се получава последния етап от приготвянето - добавянето на яйцето.
  • Нарязваме печените чушки на лентички и ги набрашняваме с посолено брашно.
  • Ако използвате голям тиган сложете да пържите всички чушки, ако е в малък разпределете чушките на порции.
  • Пържим чушките като разбъркваме за да може хубаво да се изпържат и в същото време да не загаря брашното.Когато са почти готови прибавете и доматите нарязани на резени.Доматите трябва буквално само да омекнат в тигана, не да стават на каша и готвени.
  • Правите кладенчета насред пържените чушки и домати и чуквате по едно яйце на човек според хората си.
  • Затова ако ползвате голям тиган, ще има място за повече, но ако е малък направете порциите една по една.Важното е да имате за всяка порция по едно яйце на око чукнато в чушките и доматите.
  • Важното е чушките и доматите да са последни и в тях да чукнете яйцата.
  • Ако имате капак когато сложите яйцата покрийте, така ще станат по бързо.
  • Във всяка порция нареждате изпържени патладжани и тиквички, а върху тях слагате яйцето на око заедно с чушки и домати, които са залепнали за него.
  • Отгоре поръсвате с пресен магданоз.

Нарежете топъл хляб и да ви е сладко!






Още летни ястия:

Баба гануш или лятна разядка с патладжан

Летни разядки

Пърженки с тиквички

Патладжани на фурна с плънка от сирене

Лятна грил - салатка

Патладжани с доматен сос на фурна





За още повече рецепти и истории, заповядайте във Фейсбук страничката на блога:








2 коментара: