Сладки малки пухчета.
Не зная доколко присъствието на крема сиренето сред продуктите оказа влияние или начина на приготвяне, но определено отдавна не бях вадила от фурната такива съвършени и пухкави хлебчета.
Тези хлебчета ще ви напомнят на най-харесваните в блога и най-приготвяните от мен ХЛЕБЧЕТА С ПРЯСНО МЛЯКО
Какво е необходимо:
150 ml прясно мляко
1 чаена лъжичка суха мая
1 яйце
50 грама крема сирене (тип Филаделфия)
300 грама брашно
чаена лъжичка захар
щипка сол
На тези хлебчета им трябва това, което аз най-много мразя да правя, да се меси.Затова аз сложих всичко в хлебопекарната и оставих тя да ми замеси тестото.Само че не го оставих да втасва там, а го прехвърлих в купа и сложих в леко топла фурна да удвои обема си.Вие си решете ръце или техника да използвате за тях, но исках да имате предвид как ги приготвих аз.
- Смесвате прясното мляко (на стайна температура) с маята и захарта.
- Добавяте яйцето, крема сиренето.Размесвате.
- Добавяте брашното и замесвате идеална топка еластично тесто, което оставяте да втасва. (Смесвайки всичко в купа аз го прехвърлих в хлебопекарната и я оставих да ми помогне, но вие действайте както ви харесва)
- Оттук нататък нещата са малко по различни от другите хлебчета, които правя.
- Слагате тестото на плота и го сплесквате с длани да излезе въздуха.
- Разделяте тестото на части.
- Всяка една част я намачквате с длан така че да получите нещо като мекица.После започвате на прегъвате и да оформяте топче като го търкаляте с длан по плота.
- Идеята е все едно месите поотделно всяко едно хлебче.
- Нареждате топчетата и оставяте да втасат за петнайсетина минути.(аз използвам топлата фурна, в която си втасваше и цялото тесто)
- Повтаряте действието с всяко едно топче.Сплесквате го да излезе въздуха и отново оформяте топче.
- Нареждате в тава и оставяте да втасат.
- Посипвате отгоре брашно за да получите хубав вид накрая и печете на 180 градуса 15-20 минути.Това е другото различно при мен, защото аз обикновено пека на по-силна температура.
- Получавате пухкави облачета, които аз завих в кърпа и оставих.Вие разбира се може да ги хапнете веднага, но аз имах работа и се върнах при тях чак след часове.И си бяха все така мекички и пухкави.
За човек, който не обича да меси, аз обожавам хляба.Без хляб на мен просто не ми е вкусно и затова се намират рецепти за хляб в този блог:
Хлябове - започнати в хлебопекарната,завършени във фурната
Наистина са много пухкави! Предполагам, че крема сиренето оказва влияние, тъй като тестото със заквасена сметана също е по-различно от това с мляко. Поздрави, Светле!
ОтговорИзтриванеТака е...А и не се прибавя мазнина, само тази която евентуално е в кремата сирене.Много съм доволна от тях :)
Изтриване