Страници

неделя, 24 март 2019 г.

Панделки с гъби и млечен сос с дъх на вино

   Не се имам за голям кулинар, по скоро за импровизатор в кухнята.Голяма част от рецептите в блога са приготвени не заради него, а са влезли в него, защото са се получили добре и освен за вас съм си ги записала и за мен.
   Аз имам такъв навик, че ако нещо ми хареса страшно много, го приготвям едва ли не всеки ден в началото.После друго ястие заема неговото място и така килограм след килограм.Но пък мога да заявя, че заставам твърдо и отговорно зад всяка сготвена и изядена хапка, която после се опитваме да разходим с кучето с надежда тя да не застане на мене.Като тази вкусотия, която беше замислена по съвсем друг начин, но поради липса на едни и наличности на други продукти, се получи това, което тези дни определено ще е моят фаворит.До следващия.


   Днешната рецепта е поредната импровизация и понеже вече си зная, че едно ястие може да се получи добре, като за други хора, се опитвах максимално да запомня и да си отбелязвам от кой продукт по колко слагам.Затова и са така малко разбъркани количествата, но са точно такива, каквито използвах.

Какво е необходимо:

фарфале или както ще ги наричам панделки за две порции
гъби - около 150 грама
 бяло вино - половин чаена чаша
прясно мляко - една чаена чаша, но имайте още под ръка
масло - равна супена лъжица
заквасена сметана - две супени лъжици
сол и черен пипер
пармезан


  • В солена вода сварявате панделките наполовина от указаното време.
  • Зная, че оригинално пастата се яде алденте, но точно този вид паста според мен трябва да се яде добре сварена, докато стигне цялата си големина.Затова точно тази рецепта е много подходяща за нея.И това, че не я сваряваме докрай да не ви заблуждава.Следва интересната част.
  • Докато панделките се варят в отделен съд задушавате нарязаните гъби в маслото.
  • Когато ви замирише на гъби и масло е време да ги залеете с бялото вино.То веднага ще започне да ври и да се изпарява.
  • Намалете котлона, добавете заквасената сметана и разбъркайте добре.После добавете и прясното мляко.
  • Отцедете полуготовите панделки и ги добавете в млечния сос.Аз ги загребвам с лъжица за паста, като по този начин в соса влиза и малко от водата, в която се вариха.
  • Поръсете с малко сол и черен пипер.Имайте предвид, че пастата е вече солена, а накрая ще добавим и солен пармезан.
  • Много е важно да имате течен сос, затова ако прецените добавете още малко прясно мляко.
  • Оставяте да се готви няколко минути като в никакъв случай не оставяйте соса да се изпари напълно, затова сами преценете времето.
  • Изключете, сложете капак и отидете да свършите нещо.
  • Тази паста става великолепна когато попие сама млечния сос.Ако случайно сте се забавили повече и всичкия е попил в пастата, включете отново котлона и добавете  съвсем малко прясно мляко и разбъркайте.Добре е панделките да не са слепени една за друга.
  • Изключвате котлона и поръсвате обилно с пармезан.
  • Идеята на цялото това доливане на мляко и оставяне да постои е накрая да имате добре сварени в сос панделки, всяка от които има невероятен гъбено-винен-млечен вкус.Това всъщност е моят съвет към всички пасти приготвени със сос, оставяйте няколко минути сос и паста да се готвят заедно, а не да сервирате пастата и тогава да залеете със сос.Веднъж го направете и ще усетите разликата.





Още импровизации с паста може да намерите като последвате тези връзки:

Спагети с доматен сос и ароматни панирани моцарелки

Пенне с мляно месо на фурна или една преродена рецепта

От малко много или кюфтенца с изненада на фурна

Калмари по гръцки с доматен сос и орзо,още две рецепти и гръцки острови




А за още повече споделени рецепти и разказани истории, заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:







Няма коментари:

Публикуване на коментар