Страници

вторник, 11 февруари 2025 г.

Запеканка с пилешко филе /пилешки гърди/

    

    Фейсбук другарчето Боби Георгиева предложи да нарека това ястие експресна запеканка с пиле, което си е вярно, наистина става много бързо, но тъй като все пак приготвянето и печенето си изисква някакво време, ще оставя нещата само до запеканка.


    Който следи блога във Фейсбук знае, че от години купувам пилета само от Малка ферма край реката.Не казвам, че всичката храна в къщи е добра и здравословна, но поне за пилетата вече не се притеснявам.Последният път обаче си взех само разфасовки на бутчета и филе и се започнаха едни въпроси, ама филето не е ли сухо, как го преглъщаш това филе и други подобни.Никога не ме е притеснявало пилешкото филе, защото всичко зависи как си го овкусите.А маринати и прости и сложни има много.Дори само да го разбъркате с малко кисело мляко и подправки и това ви гарантира, че ще го преглътнете и то с апетит и то с допълнително.

    Но да се върна на тази рецепта, която е още един начин да си приготвите вкусно и сочно пилешко филе.Идеята за нея е от Инстаграм, някога ми е излязла в потока и съм си я запазила до днес когато търсейки вдъхновение попаднах на нея.

--- >  https://www.instagram.com/reel/DEHqzgKIuYb/?utm_source=ig_web_copy_link



Какво използвах аз:

300 грама пилешко филе /пилешки гърди/
150 грама кашкавал
2 яйца
супена лъжица чесън на прах/гранули (или две пресовани скилидки)
риган, пресен магданоз
червена чушка
няколко гъби
2 с.л.майонеза
2 с.л. галета
щипка сол



Мислех да накълцам пилешкото в малкия чопър, но при мисълтта колко време ще изгубя докаго го вадя, ползвам и мия после, набързо накъцах месото с ножа.

Всички продукти слагам в една купа, защото преди да изсипем сместта в съд за печене трябва да разбъркаме всичко много добре.

Накълцаноно филе, нарязана на ситно червена чушка, настърган кашкавал (ако искате оставете си малко от него за поръсване отгоре след изпичане), нарязани на ситно гъби, риган (при мен е препълнена чаена лъжичка), нарязан на ситно магданоз (при мен е към две супени лъжици), супена лъжица чесън на прах (ако нямате истински, по добре си пресовайте скилидки), щипка сол.

Прибавям яйцата и майонезата.Майонезата дава и вкус и сочност на ястието.

Накрая прибавям и две супени лъжици галета.

Разбърквам всичко много добре и оставям в хладилника докато се загрее фурната на 200 градуса.

Аз слагам хартия за печене, но вие може леко на намазните стените на съда ви за печене.

Печенето е около половин час или докато стегне и се получи хубав запечен вид.Може да си поръсите кашкавал отгоре малко преди да извадите запеканката.

Ако сте използвали хартия за печене, извадете веднага запеканката и махнете хартията.Ако не сте, изчакайте пет-шес минути преди вадене.

Яде се топло, но и охладено също ми хареса.






Няма коментари:

Публикуване на коментар