Зимен ден.Всички са се присвили в палтата си, нахлюпили шапките до носа си, търкат ръце в ръкавиците и вървят към домовете си, където се надяват да е топло и по възможност да има гореща супа.Точно това ми се случи днес и по стечение на обстоятелствата имах си точно такава гореща супа да ми сгрее премръзналия организъм.
Идеята за тази супа дойде... Не зная дали сте забелязали, но доста често използвам този израз в рецептите, защото всяка рецепта е идея родила се от видяна друга, от приготвена стара, от вкусен спомен...както казва Жак Пепен, всяка рецепта е просто идея, която всеки доразвива.Затова и във всяка къща рецептите дори еднакви, се получават различни.
Та идеята за тази рецепта се роди от една от най-четените и смея да се надявам приготвяни зимни супи от блога, а именно ароматната супа със зелева чорба:
https://svetlalola.blogspot.com/2018/12/blog-post_63.html
защото кога, ако не в началото на зимата когато зелевата чорба е най-вкусна да я използваме и за горещи супи.И така се случи, че хапвайки от месната супа си говорехме дали няма да е също така вкусна и без месо, но с повече картофи за да "оберат" соленото на зелевата чорба и речено сторено, ето как се получи:
Какво използвах:
(като всяка супа така и тук количествата на продуктите нямат такова голямо значение, важно е да не прекалявате с течността.
Затова само подсказвам, че аз приготвям четири порции)
половин стрък праз
глава лук
повече картофи
( под повече имам предвид да преобладават над другите продукти, при мен са три броя)
ориз/ булгур
( може и двете заедно или поотделно - около две супени лъжици)
червен пипер - чаена лъжица
чубрица- чаена лъжица добре стрита
сушена червена чушка накъсана на парченца
олио по желание
(наистина тази супа може да се яде и без да има мазнина, но ако обичате сложете една две супени лъжици)
зелева чорба и вода
- Нарязваме праза, лука и картофите.
- В тенджерата ги покриваме с вода и задушаваме до омекване.Добре е да омекнат така в началото, защото прибавите ли зелевата чорба тя ще стегне всичко и ще ви трябва много повече време за приготвяне.Затова нека да се задушат във вода още в началото.
- Прибавете ориза/ булгура, подправете с чурвения пипер и чубрицата.
- Ако искате да има мазнина, сложете тук.Долейте вода, ако е поета от зеленчуците.
- Зеленчуците са готови, ориза или булгура или пък и двете заедно са сварени и заливате със смес от зелева чорба и вода.Разбирате, че е необходимо да разредите чорбата, защото тя е прекалено солена.Затова може да смесите отделно и да опитате как ви е.
- Оставяте да се готви на слаб котлон десетина минути най-много, просто за да се обединят всички вкусове.
- И това е... Тази супа няма нужда от застройка.
- Има обаче един момент, който прави супата още по-вкусна и това е да изчакате с яденето.След час става още по-добра.
- Поднесете с лют пипер, ако обичате разбира се.
А ако киселото ви зеле вече е готово, защо не опитате другата ми любима зимна супа с кисело зеле:
или още по-любимият ми борш, така както аз го приготвям:
БОРШ - лесен, вкусен и сгряващ
Страхотна зимна супа, отивам да прочета и другите.
ОтговорИзтриванеСупите със зелева чорба са нещо уникално :)
ИзтриванеДнес я направих, чудесна е. Следващата седмица зелевата супа с месо ще е. Благодаря, Светле!
ОтговорИзтриванеМного се радвам :) зелевата чорба е голяма работа :)
Изтриване