За Никулден може да си нямаме именници,но рибка има винаги.По мое наблюдение празниците в повечето пъти ги свързваме с някакъв вид храна.Други традиции може да не се спазват,но какво да има на трапезата в този или онзи празничен ден винаги се обсъжда и коментира.Така като наближи 6ти декември и всички новини започват с цените на шарана и завършват с рецепти за шаран.
Шаран по тази рецепта се е приготвяла в къщи откакто се помня.Поне веднъж месечно през зимата и не задължително на Никулден.Малко разнообразие от бързите печени и пържени риби.
Какво е необходимо:
- шаран - 1брой (моето шаранче в този случай е 1,3кг)
- кромид лук - около 1/2 кг
- моркови - 2-3 броя
- чесън - една средно голяма глава
- доматено пюре - 3 супени лъжици
- червен пипер - 1 равна супена лъжица
- олио - 6 супени лъжици (5 за плънката и 1 за намазване на рибата)
- вода - около половин чаена чаша
- дафинов лист
- черен пипер на зърна
- сол на вкус
- орехи - 2/3 чаена чаша,натрошени
Шарана може да е цял или нарязан на порции.Аз лично предпочитам да е нарязан предварително,защото по-лесно се сервира,по лесно се разпределят порциите и най-вече парчетата се овкусяват по-добре когато са добре покрити от плънката.
- Почистваме и измиваме добре рибата.Нарязваме я на шайби,ако искаме да е готова на порции.Посоляваме я и я оставяме да се отцеди.
- Докато рибата се изцежда почистваме лука,чесъна и морковите и ги нарязваме.
- В олио и половин чаена чаша вода задушаваме зеленчуците.
- Прибавяме дафиновия лист и зърна черен пипер за да си пуснат ароматите в плънката.
- Лукът не трябва да се сготви напълно.Когато се задуши и леко омекне прибавяме доматеното пюре,червения пипер и шипка сол.
- Наливаме водата.
- Наръсваме натрошени орехи.Ако не обичате орехи,може и без тях.
- Разбъркваме добре и оставяме още няколко минути на котлона.
- В тавичка нареждаме плънката и рибата.Рибата,дали ще е на нарязана или цяла е хубаво да е покрита изцяло от плънката,която затова трябва да е по течна.
- Отгоре поръсваме с малко олио.
- Печем в загрята на 200 градуса фурна до опичането на рибата.
Още рибни рецепти:
Няма коментари:
Публикуване на коментар