Страници

четвъртък, 8 юни 2017 г.

Пърженки с тиквички

Когато има тиквички,импровизациите могат да са стотици.
Ето една от моите днес.
Не са кюфтета,не са и палачинки,но се пържат затова си станаха пърженки.




Какво е необходимо:

Получиха ми се шест броя с диаметър около 12см и за двама човека са напълно достатъчно,даже една си оставих за после.

две средноголеми тиквички
едно малко яйце
две препълнени супени лъжици брашно
кафяна лъжичка бакпулвер 
сол
олио
нарязан пресен копър - около една препълнена супена лъжица за сместта и още толкова за после
крема сирене за намазване - около супена лъжица за всяка пърженка



  • Настъргах тиквичките на средно едро ренде.
  • Смесих ги с яйцето.
  • Отделно разбърках брашното с бакпулвера и солта и ги добавих към тиквичките.
  • Разбърках добре сместа.
  • Сложих олио в тигана.Буквално да е намазано дъното, но все пак трябва да има дори на незалепващ съд.
  • Загребах с черпак и разлях от сместа в загретия тиган.С лъжица оформих така,че да ми е удобно да ги обръщам.Не трябва да са тънки, но и много дебели също.За ориентир дебелината да е като американските палачинки.
  • Пържа на слаб огън.Когато се образуват шупли и краищата се зачервят се обръщат.
  • Сервират се топли, мажат се веднага с крема сирене и се поръсват с пресен копър.
  • Чудни! Сочни и пухкави!



Няма коментари:

Публикуване на коментар