Малката пита с коприва я приготвям почти по начина, по който правя спаначената пита.
Питата е малка, диаметъра на тавичката ми е 20 см.Аз предпочитам да правя пити всеки ден, но да ги хапнем веднага и да не остава, отколкото една голяма, но да остане от нея.Това разбира се е според предпочитанията, а и според броя на хората ви.
Какво е необходимо:
яйца - 2 броя
натрошено сирене - около две трети чаена чаша
( общо взето количеството на сиренето всеки път ми е различно, ако е по-солено слагам по-малко, ако не е - повече )
кисело мляко - две препълнени супени лъжици
бакпулвер - една пълна чаена лъжичка
брашно - една препълнена чаена чаша
олио - една супена лъжица
коприва - бланширана и много добре отцедена - 120 грама
За тази рецепта копривата я измивам и бланширам.Като я бланширам я охлаждам и с ръце се опитвам да я отцедя много добре.Понякога дори попивам с кухненска хартия.
- Смесваме яйцата, сиренето, киселото мляко с бакпулвера,олиото.
- Добавяме копривата и разбъркваме.
- Добавяме брашното и отново разбъркваме много добре.
- Ако е много гъста сместта разреждам с хладка вода.
- Пека на 200 градуса до готовност.
- Тъй като има плънка, питата се пече по-дълго от обикновено и затова изглежда като препечена, но вътре си е мека и сочна.
- На 35-40тата минута проверете с нож или шиш.Ако излязат чисти, питата е готова.
- Хапваме я с кисело мляко, айрян или таратор.
Рецептата за питата от коприва нямаше да я описвам, но в страничката на блога непрекъснато ме питаха за нея, въпреки обясненията ми, че е като спаначената.Затова, ако рецептите,които споделям ви харесват, заповядайте и във Фейсбук където се случват още повече рецепти и истории:
Ами чудесна е. Заслужава си мястото в блога.
ОтговорИзтриванеНа пролет най-приготвяната в къщи :)
ИзтриванеИ аз си я приготвям. По-често с коприва, така че не е излишна рецептата.
ОтговорИзтриванеИ аз май повече с коприва я харесвам :)
Изтриване