Страници

събота, 23 март 2019 г.

Малка пролетна пита с коприва


     Да имаш куче, което разхождаш по гори и поляни през пролетта е предпоставка не само да си добре раздвижен, но и да носиш в къщи различни зелени благини като лапад, коприва, цветенца, кърлежи...Упс! Това не.


  Малката пита с коприва я приготвям почти по начина, по който правя спаначената пита.

   Опитвайки и двете по едно и също време моето лично предпочитание е за тази от коприва.Вкуса е по-плътен и за мен лично по-приятен.Но когато свърши копривата или по точно когато стане жилава и твърда, пак ще си минем на спанака.

   Питата е малка, диаметъра на тавичката ми е 20 см.Аз предпочитам да правя пити всеки ден, но да ги хапнем веднага и да не остава, отколкото една голяма, но да остане от нея.Това разбира се е според предпочитанията, а и според броя на хората ви.

Какво е необходимо:

яйца - 2 броя
натрошено сирене - около две трети чаена чаша
( общо взето количеството на сиренето всеки път ми е различно, ако е по-солено слагам по-малко, ако не е - повече )
кисело мляко - две препълнени супени лъжици
бакпулвер - една пълна чаена лъжичка
брашно - една препълнена чаена чаша
олио - една супена лъжица
коприва - бланширана и много добре отцедена - 120 грама


За тази рецепта копривата я измивам и бланширам.Като я бланширам я охлаждам и с ръце се опитвам да я отцедя много добре.Понякога дори попивам с кухненска хартия.

  • Смесваме яйцата, сиренето, киселото мляко с бакпулвера,олиото.
  • Добавяме копривата и разбъркваме.
  • Добавяме брашното и отново разбъркваме много добре.
  • Ако е много гъста сместта разреждам с хладка вода.
  • Пека на 200 градуса до готовност.
  • Тъй като има плънка, питата се пече по-дълго от обикновено и затова изглежда като препечена, но вътре си е мека и сочна.
  • На 35-40тата минута проверете с нож или шиш.Ако излязат чисти, питата е готова.
  • Хапваме я с кисело мляко, айрян или таратор.




   Рецептата за питата от коприва нямаше да я описвам, но в страничката на блога непрекъснато ме питаха за нея, въпреки обясненията ми, че е като спаначената.Затова, ако рецептите,които споделям ви харесват, заповядайте и във Фейсбук където се случват още повече рецепти и истории:











4 коментара: