Страници

събота, 16 март 2019 г.

Кюфтенца от леща

   В къщи миришеше на пържени кюфтета.Убеждавам се за кой ли път, че подправките могат да заблудят и най-чувствителния нос.Този нос си мисли, че има кюфтета от месо, а това изобщо може да не е така.В моите днес имаше леща, обикновена леща, която смесена с това и онова се превърна в едни феноменални кюфтенца.




Какво ви е необходимо за седем кюфтенца, шест за сервиране и едно бонус за готвача:


Две чаени чаши сварена леща
Малка глава стар лук
Две червени печени чушки 
Нарязан пресен магданоз, като количество около две супени лъжици
Едно яйце
Препълнена лъжица брашно
Препълнена лъжица галета
Чаена лъжичка кимион
Сол и черен пипер
Олио за пържене

  • Наблягам на това, че лещата е сварена, защото може да съчетаете да си накиснете леща за супа, за яхния, за салата и да имате по-голямо количество, от което да си отделите две чаени чаши за тези кюфтенца.
  • Сварената леща я намачквам с вилица без да се старая кой знае колко.Както виждате от снимките, не всичко е на каша.Дори бих препоръчала да е така, защото не поемат много мазнина.
  • Лещата я смесих първо с едно яйце.Според мен по това колко течна смес се получи с него, по-лесно ще се ориентирате колко брашно и галета да добавите.При мен бяха по една препълнена супена лъжица.Ако ви е по-течна сместта, увеличете галетата, те по добре сгъстяват такива смеси.
  • Добавяме нарязаните на много ситно лук и печени чушки.Печените червени чушки са силно препоръчителни задължителни.Когато за пръв път преди много години правих такива кюфтенца имах печени чушки и оттогава винаги слагам.Червените добавят сладост и балансират лещата.
  • Поръсваме с подправките: кимион, сол и черен пипер.Нарязан на ситно магданоз.
  • Разбъркваме всичко много добре и го слагаме в хладилника за поне половин час.
  • Капваме малко олио в съда, в който ще пържим кюфтенцата.Трябва да е съвсем малко, дори не да покрива дъното, особено ако съда е незалепващ. Трябва просто да се намаже дъното.Ако по време на пържене, кюфтенцата поемат мазнината, добавяйте още, но съвсем малко.
  • Гребвате от сместта и оформяте плоски кюфтенца.Изпържватее от двете страни и вадите върху готварска хартия да попие излишната мазнина.
  • Хапват се топлички със салата.








   Ако сте традиционалисти и не искате да изневерявате на добрите стари кюфтенца с мляно месо, припомням мои такива, но с изненада в тях.И за да се нахранят още повече хора,ги сервирам със спагети и доматен сос:



   Ако искате да си спомните любимите на всички нас, които сме хапвали по столове и закусвални, кюфтенца с бял сос, ето как ги приготвям аз:



   И как използвам тиквичките в пържен вариант:



   Ако рецептите, които споделям и историите, които разказвам ви харесват, заповядайте да се запознаем и във Фейсбук страничката на блога:









Няма коментари:

Публикуване на коментар