Докато чакам киселото зеле, използвам зелевата чорба както мога и докато мога.Особено в началото когато е бистра, резлива и вкусна с нея се овкусяват по фантастичен начин някои ястия, особено супите.Божествени се получават както и да ги импровизирам.
Продуктите разбира се може да варират според желанието ви и разбира се количеството.В описанието ще ви разказвам подробно.
Какво използвах за около пет порции:
300-400 грама свинско месо
(обикновено при мен е плешка или врат)
половин парче наденица
(овкусена като за суджук)
половин парче праз
(и повече и по-малко може да е)
суха червена чушка
дафинов лист
чубрица
зърна черен пипер
зелева чорба
едно яйце
пет супени лъжици кисело мляко
супена лъжица брашно ако искате гъстота
- Предварително сварявам месото като при него слагам дафинов лист и няколко зърна черен пипер.Слагам и два цели картофа за да може после супата да се приготви бързо.Не слагам сол!!!
- В тенджера задушавам в малко олио нарязан праз заедно с накъсани на малки парченца наденица за суджук и накъсана на ситно суха червена чушка.Празът, чушката и после картофите са да балансират солената зелева чорба
- Поръсвам с чаена лъжичка червен пипер, чаена лъжичка чубрица.
- Заливам с две чаени чаши ( половин литър общо) зелева чорба и бульона в който съм варила месото.
- Като цяло не отмервам водата, преценявам според тенджерата си защото в нея правя около пет порции с допълнително, което означава пет големи купи течност в началото.Но колкото и да е супата всякак се изяжда.Реално супата изглежда и е много повече, защото продуктите много ясно увеличават обема.Но винаги си преценявайте течността според това колко течна искате да ви е супата и колко продукти сте сложили.
- Много е важно за тази супа колко ви е солена зелевата чорба затова опитайте в момента когато сте я смесили с бульона, ако ви е много солено, разредете с вода.
- Оставям на слаб котлон около десетина минути, все пак продуктите трябва да са готвени и заедно.
- Заствойвам с едно яйце, пет супени лъжици кисело мляко и малко брашно за гъстота.Когато прибавя застройката внимавам да не кипне супата.Това количество застройка правя и за много и за малко супа.Тя е по скоро за външен вид, отколкото за вкус и киселото мляко по скоро придава малко свежест, отколкото киселина.
- Супата я оставям да стои, не я сервирам веднага.Защото представете си само каква екплозия от вкусове се получава.Ароматен бульон, зелева чорба, отделно в наденицата има подправки...Чудо е!
Няма коментари:
Публикуване на коментар