Страници

понеделник, 19 септември 2022 г.

Крем супа с печени зеленчуци за сбогуване с лятото

     

    Тази супа се получи като топло одеало в един хладен септемврийски ден.Ден, който напомни, че есента пристъпва с тихи стъпки около нас.Или като се замисля с доста шумни като се има предвид вятъра, който свали рязко температурите при нас.
   Започва времето което най много обичам.Времето когато спираме климатиците, но оставяме прозорците отворени.Времето на връхните дрехи сутрин и вечер.Времето когато заменяне таратора с топла супа, а студения чай вече е само чай.



   В тези дни последни летни и първи есенни са може би най цветни в годината.Сякаш имаме нужда да се заредим с цветове преди всичко около нас да стане сиво и безцветно.Пазарите преливат от тях, всичко има в този момент.И просто няма как всичкото това изобилие да не влиза в кухните ни, в тенджерите ни, в бурканите за зимата.



   Това лято в къщи определено беше лятото на печените зеленчуци.Какво ли не приготвях с тях. От разядки, хумус, слагах ги в ястия, правих лютеница.Печените зеленчуци придават много наситен вкус и аромат на всичко, затова реших че използвайки ги в супа, това ще е нещо като правилния завършек на това печено лято.

Разядка с печени зеленчуци -- >

https://svetlalola.blogspot.com/2022/06/blog-post_25.html

Хумус с печени зеленчуци -- >

https://svetlalola.blogspot.com/2022/07/blog-post_5.html

Боб с печени зеленчуци --> 

https://svetlalola.blogspot.com/2022/08/blog-post.html

Печена лютеница -->

https://svetlalola.blogspot.com/2019/09/blog-post_10.html



Какво използвах:

тези количества са за една порция с допълнително


Тиквичка

Зрял сладък домат

Червена чушка

Глава лук

Три скилидки чесън

Супена лъжица зехтин

Листенца пресен босилек 

Сол


За сервиране: сирене или извара, семена, черен сусам


  • В тавичка или еър фрайър нареждате нарязани изброените зеленчуци, заедно с накъсани листенца босилек, зехтина и поръсени с малко сол
  • За разлика от други ястия, в които предпочитам консервните домати, тук използвах един добре узрял и вече тръгнал да омеква домат.Идеята ми е да пусне течност, защото колкото и да е гъста една крем супа, тя трябва да е супа не пюре,
  • Печете зеленчуците докато започнат да се карамелизират, т.е. са на ръба да започнат да изгарят
  • Прехвърляте ги в съд където ги пасирате, като добавяте и малко вряла вода.
  • Прехвърляте в купа за сервиране, поръсвате с натрошено сирене и любими семена.От това лято особено ми стана любим черния сусам, така че не го пропуснах.
  • Ако искате да е леко пикантна супата, може да прибавите при зеленчуците люто чушле или да поръсите с лют пипер.
  • Ако не искате сирене, може да използвате извара.Но определено сладката супа има нужда от нещо солено.Ако пък не искате солено, може да си капнете няколко капки оцет.
  • Накрая поръсете с няколко капки зехтин.
  • Гореща зеленчукова крем супа, леко соленото сирене във всяка лъжица, хрупкавите семена и ви обещавам да се почувствате на топло и сигурно, като с меко одеало или пухкав пуловер в студения ден, но с вкус на лято във всяка лъжица.






3 коментара: