Страници

вторник, 10 септември 2019 г.

Една не съвсем мързелива печена лютеница




    Тази лютеница достига до вас благодарение на общата ни работа с моята майка.А нейния първоизточник е една нейна приятелка леля Таня, която ѝ диктувала нейната си рецепта по телефона.Нищо ново в домашната кулинария, предай нататък е всъщност начина, по който до нас са достигнали едни от най-вкусните домашни рецепти.
   В процеса на приготвяне обаче тази лютеница претърпя доста промени за да си получим вкуса, който ни харесва.
    Аз отдавна исках да опитам да си приготвя лютеница във фурната.За идеята най вече, а и да спестя от трудова злополука кухнята си при евентуално варене на котлона.Просто си представете картинката, мен цялата напръскана, плочките в червено и лютеница дори на пердетата, а ние нямаме пердета в кухнята.
   Първата проба, която не достигна до вас, беше с изцяло сурови зеленчуци, които само нарязах и сложих в тава.Тогава разбрах, че съвсем мързеливата лютеница може и да става лесно, но колкото и да я пасирах, усещах ципите и на чушките и на доматите, а това не беше добре за част от дегустаторите ми, т.е. човекът с който я започнахме, майка.Тя реши, че няма да се престраши да я опита и трябва да измислим друг начин.Честно казано някак и мен ме дразнеше този първи резултат, а друго си е финия и мек вкус на една истинска лютеница.Затова и това не е съвсем мързелива лютеница.
    За наистина хубав резултат, все пак се наложи да вложа и малко труд.В последствие майка ми така си я хареса тази лютеница, че прави незнам си колко дози от нея и без мен.
   


    Дозата е малка.Не само защото беше за проба, ами и защото нямам чак такава огромна тава за по-голямо количество.А ги насипах в любимите бебешки бурканчета, защото обичам като си отворя нещо то да се изяде веднага, а не да остане малко, което да ми се мотае из хладилника.

Какво използвах:

/ от тази доза излизат десет бурканчета, разбира се понякога количествата на продуктите не са абсолютно точни и излизат между 8 и 11.Имайте предвид, че и тези които опитват на вкус, може да опитат повече от допустимото и да ви остане малко да си намажете по една две филии/

2кг червени чушки
1,5 кг домати
около 600 грама патладжан ( два средно големи)
около 300 грама моркови
глава чесън
чаена чаша олио
две супени лъжици оцет
пет супени лъжици захар
супена лъжица сол

  • Чушките са изпечени и обелени и нарязани, доматите обелени и нарязани, патладжана нарязан посолен и отцеден, морковите нарязани.
  • Всичко се слага във фурната с една чаена чаша олио и обелени скилидки на цяла глава чесън.При печене скилидките чесън трябва да са покрити за да не загорят.
  • Печенето е за два часа с две разбърквания.
  • Подправени със сол, оцет и захар.
  • Готова е когато остане на мазнина.
  • Смляна с пасатора.
  • Затворена в бурканчета и заварена 7 минути

Допълнение:
  • количеството мазнина може да се увеличи с още половин чаша.Лютеницата носи на мазнина и става още по-вкусна, но това си е лична преценка
  • На следващите дози увеличихме и количеството чесън, сложихме две глави, така че ако обичате сложете и вие
  • може да увеличите и количеството оцет на четвърт чаша, ако морковите ви са много сладки.Имахме такъв случай и стана наистина много сладка накрая.


Няма коментари:

Публикуване на коментар