Страници

вторник, 10 септември 2019 г.

Една не съвсем мързелива печена лютеница




    Отдавна исках да опитам да си опека лютеница.За идеята най вече, а и да спестя от трудова злополука кухнята си при евентуално варене на котлона.
   Първата проба, която не достигна до вас, беше с изцяло сурови зеленчуци, които само нарязах и сложих в тава.Тогава разбрах, че съвсем мързеливата лютеница може и да става лесно, но колкото и да я пасирах, усещах ципите и на чушките и на доматите.А това не е добре за част от дегустаторите ми.Това някак и мен ме дразнеше, а друго си е финия и мек вкус на една истинска лютеница.Затова това не е съвсем мързелива лютеница.За наистина хубав резултат, все пак се наложи да вложа и малко труд.В последствие майка ми така си я хареса тази лютеница, че прави незнам си колко дози от нея.
   Дозата е малка.Не само защото беше за проба, ами и защото нямам чак такава огромна тава за по-голямо количество.А ги насипах в любимите бебешки бурканчета, защото обичам като си отворя нещо то да се изяде веднага, а не да остане малко, което да ми се мотае из хладилника.


Какво използвах:

/ от тази доза излизат десет бурканчета, разбира се понякога количествата на продуктите не са абсолютно точни и излизат между 8 и 11.Имайте предвид, че и тези които опитват на вкус, може да опитат повече от допустимото и да ви остане малко да си намажете по една две филии/

2кг червени чушки
1,5 кг домати
около 600 грама патладжан ( два средно големи)
около 300 грама моркови
глава чесън
чаена чаша олио
две супени лъжици оцет
пет супени лъжици захар
супена лъжица сол

  • Чушките са изпечени и обелени и нарязани, доматите обелени и нарязани, патладжана нарязан посолен и отцеден, морковите нарязани.
  • Всичко във фурната с една чаена чаша олио и обелени скилидки на цяла глава чесън.При печене скилидките чесън трябва да са покрити за да не загорят.
  • Печене за два часа с две разбърквания.
  • Подправени със сол, оцет и захар.
  • Готова е когато остане на мазнина.
  • Смляна с пасатора.
  • Затворена в бурканчета, заварени 7 минути

Допълнение:
  • количеството мазнина може да се увеличи с още половин чаша.Лютеницата носи на мазнина и става още по-вкусна
  • На следващите дози увеличихме и количеството чесън, сложихме две глави, така че ако обичате сложете и вие
  • може да увеличите и количеството оцет на четвърт чаша, ако морковите ви са много сладки.Имахме такъв случай и стана наистина много сладка накрая.


Няма коментари:

Публикуване на коментар