Може да се нарече постен или фалшив хайвер,може да го наречете разядка и т.нат.
Рецептата му е запазена марка на майка ми.Спомням си,че когато ходеше на различни събирания,дали работни или семейни,всички очакваха от нея да се включи в почерпката точно с този хайвер.
Всичко,което описвам е под нейните наставления за да не пропусна някоя важна подробност.Защото приготвянето му си има някои тънкости,без които не се получава както трябва.
Рецептата му е запазена марка на майка ми.Спомням си,че когато ходеше на различни събирания,дали работни или семейни,всички очакваха от нея да се включи в почерпката точно с този хайвер.
Всичко,което описвам е под нейните наставления за да не пропусна някоя важна подробност.Защото приготвянето му си има някои тънкости,без които не се получава както трябва.
Какво е необходимо:
- грис (пшеничен) - 1 кафена чашка
- сол - 1 щипка
- глава лук, от която настъргвате на много ситно 1 чаена лъжичка,не повече
- сока на половин лимон
- майонеза - 3 супени лъжици
- Имайте предвид,че гриса доста увеличава обема си,затова не бързайте да слагате големи количества,освен ако не искате такива.
- Съотношението грис вода е 1:3 т.е. на една чаша грис трябват три чаши вода.
- В съд загряваме водата (не трябва да кипва),в нашия случай според рецептата 3 кафени чашки .
- Добавяме гриса заедно с щипка сол.
- Започваме да бъркаме задължително с дървена лъжица до получаването на каша.Не трябва да е прекалено гъста.Махнете от огъня веднага щом гриса поеме водата.
- Оставяме за изстине много добре.
- Към студения грис добавяме майонезата,настъргания лук и хубаво разбъркваме.Лукът е задължителен,но трябва да се внимава да не се прекали с количеството,защото може да загорчи.
- Накрая добавяме сока на половин лимон и отново разбъркваме.
- Не че е задължително,но през всичките години откакто мажа филии с този хайвер,идеалния начин да се консумира е върху препечена филийка в добавка с маслинки.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар