Страници

четвъртък, 29 септември 2022 г.

Бразилският кекс с ябълки на майка


   Майка отново се включва в блога и отново с нещо сладко с ябълки.Ако сте наоколо от доста време, почти е сигурно, че се сте приготвили нейния разкошен сладкиш с ябълки и бисквитки

https://svetlalola.blogspot.com/2015/11/blog-post_11.html

   Ако знаете как ме мързеше в този ден, но тя ме посрещна с думите, че е приготвила много лесен кекс с ябълки и който не смеела да разреже и опита, защото можело да искам да го снимам.Е, как да откажа на това, извадих фотоапарата и набързо без много подготовка го наснимах, защото исках и аз да го опитам.Направихме си горещ чай и се почерпихме доволно.
   Защо кекса е бразилски, историята мълчи и не дава обяснения, но така е написан в жълтата тетрадка, а в нея несполучливи рецепти няма както и да са наречени.




Какво е необходимо:

/ чашата е с вместимост 150ml/


две чаши брашно

една непълна чаша захар

/ние не обичаме много сладко, но ако обичате сложете повече, особено ако ябълките ви са по-кисели/

една супена лъжица канела

четири ябълки нарязани на кубчета

половин чаша натрошени орехи

две яйца

100 ml олио

половин чаена лъжичка бакпулвер и половин чаена лъжичка сода


В оригиналната рецепта се слагат и половин чаша накиснати в уиски стафиди



В една купа се чукват яйцата, добавят се захарта, канелата, олиото, орехите и ябълките нарязани на малки кубчета.Разбърква се.Всичко се бърка заедно, а не поотделно.

Отделно в брашното се слагат бакпулвера и содата и се разбърква суха смес

Смесваме ябълковата смес с брашното.Смесвате добре и тъй като се получава гъста смес, разреждате с хладка вода.Трябва да получите гъста кексова смес.

Сместта изсипваме в тавичка покрита с хартия за печене.

Пече се на 180 градуса на най-долна скара на фурната до готовност ( около 40 минути при майка)

Оставяте да се охлади и поръсвате с пудра захар.






5 коментара:

  1. Защо чак сега Ви откривам????!!!!!! Яна

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен кекс Светле.И аз имам един от моята майка и винаги го правя, защото е сполучлив.Твоят изглежда прекрасно.Моят е с настъргани ябълки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз правя с настъргани ябълки, любим ми е, но трябва и разнооразие :)

      Изтриване
    2. Довечера го правя!

      Изтриване