Доколко са френски не мога да кажа, защото видях рецептата при една руска блогърка в Инстаграм.Най-вероятно от използваните подправки е дошла идеята, че са френски, а може и наистина да са.
Каквито и да са, това са най-лесните за приготвяне патладжани на фурна.А аромата е...ами да, аромата е на Франция.И причината за това е използването на провансалския микс от подправки.Ако нямате такъв, приемете искрения ми съвет да се снабдите, продават ги пакетирани вече навсякъде.Но ако проявите инициатива може да си направите екскурзия до южна Франция и да си купите.Аз имах точно такъв някога, купен от едно малко магазинче за билки и подправки в Сен пол дьо Ванс.Ех, какви спомени напират.Малките каменни улици с големите каменни къщи, дървени капаци на прозорците и понеже това си е артистично градче, на много от прозорците се виждаха вази с цветя, скулптури разни, а надничайки навътре и стени с цветни картини.Какво да очаквате от място където са наминавали най големите художници и са оставяли своя отпечатък по салфетки и кърпички в заведенията, за да струват сега хиляди.
За сен Пол дьо Ванс съм разказвала тук:
https://svetlalola.blogspot.com/2015/08/blog-post_27.html
А ако ви е интересно какво се случва на един провансалски пазар, разходете се на пазара в Антиб:
https://svetlalola.blogspot.com/2016/03/blog-post_1.html
Но да не се отклонявам от темата.
Какво е необходимо:
Това е от рецептите, в които няма точни количества продукти.Може да решите да си направите само един патладжан, може цяла тава.В описането на самата рецепта ще ви давам насоки.
Ако нямате провансалски микс, направете си от розмарин, мащерка, босилек и майорана (или само една част от тях, които ще ви харесат)
патладжани
домати
майонеза
скилидки чесън
кашкавал /или любимо твърдо сирене/
провансалски микс от подправки
зехтин
сол
- Нарязвате патладжаните на тънки филии
- Нареждате филиите в тава върху хартията за печене и посолявате отгоре
- Отделно си смесвате зехтин, с пресован чесън, провансалската подправка и с четка или пък с лъжица намазвате всяка една филия патладжан.Количеството на зехтина е около супена лъжица за всяко парче патладжан .
- Нарязвате домата на тънки резени и покривате всяко парче патладжан.
- Оторе намазвате с майонеза, около супена лъжица отново.
- Отгоре поръсвате обилно с настърган кашкавал или някакво ваше любимо твърдо сирене.
- Запичате за десетина минути.
Допълнения:
- ако сте наразяли патладжана на по-дебели филии запечете патладжана преди да наредите другите продукти.
- печенето е добре да е във фурна, ако е в еър фрайър по същия начин запечете предварително за да може да обърнете парчетата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар