Страници

вторник, 5 юли 2022 г.

Хумус с печени зеленчуци

 

    Мога да кажа само едно, хита на това лято при мен са печените зеленчуци и то не само печени, ами преобразувани после в нещо ужасно вкусно.Защото не зная дали сте пробвали и ако не сте, поправете това, но печените зеленчуци дори само така да си ги хапвате, са нещо мноооого вкусно.



Печени зеленчуци на разядка:

https://svetlalola.blogspot.com/2022/06/blog-post_25.html

Печени домати със сирене и паста:

https://svetlalola.blogspot.com/2022/06/blog-post_29.html




Какво използвах:

тиквичка

домат

червен лук

две-три скилидки чесън

стрък целина с листа

(ако не обичате целина, не слагайте нищо)

сол, зехтин

по желание люто чушле


консерва нахут (240 грама)

две препълнени лъжици тахан

(аз винаги използвам тъмен натурален)

лимонов сок

две-три супени лъжици зехтин

сол

кимион

солта, лимоновия сок и кимиона си ги нагласете на вкус, защото аз обичам да е с повече, но на вас може да не ви хареса


зехтин



  • в тавичка ( или еър фрайър) нареждате нарязани зеленчуци, поръсвате ги с малко сол и зехтин и ги изпичате до омекване ( не трябва да изгарят)
  • печенето е на 200 градуса
  • отцеждате и измивате добре нахута
  • смилате нахута, смесвате с тахана и на вкус лимоновия сок, солта и кимиона.С една дума приготвяте красически хумус
  • когато зеленчуците омекнат смилате и тях и смесвате с хумуса, който вече ви е готов
  • опитвате на вкус
  • изсипвате готовия хумус в чиния, правите вълнички с лъжица и поръсвате със зехтин





2 коментара:

  1. Светле,
    Хумосът и печените зеленчуци са любими в нашия дом.Прекрасно лятно предложение.Вкусно, красиво, лесно за приготвяне.
    Весело и горещо лято ! Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване