Честно казано изобщо не помня откъде ми е влязла тази рецепта в главата.Дали съм я чела, дали съм я видяла, дали са ми я казали... Имам желание да споделя източника, но убийте ме, не помня.Но съм я запомнила най-общо като продукти и че е френска.Но то щом има сметана в едно ястие, има вероятност да е френска или дори да не е, все някой от Франция ще я прочете и приготви.
Но аз наистина си я представям като френска ама френска селска.В старата къщичка някъде в прованса, на старата печка да къкри това пиле.После с черпака го разсипват по чинии, чупят франзелите и си го хапват на масата на двора с гледка към някое лозе.
Какво е неоходимо:
половин пиле
лук
морков
грах - чаена чаша или колкото обичате
сух босилек - една чаена лъжичка
сметана / може да замените с прясно мляко/ - половин чаена чаша
брашно - супена лъжица
сол
олио/масло
- Нарязваме пилето на порции, при мен са три.
- В супена лъжица олио и супена лъжица масло слагаме пилето и задушаваме.Буквално само да побелее и изваждаме.
- Нарязваме много на ситно глава лук и сотираме в същата мазнина.
- Прибавяме моркови нарязани на кръгчета, чаена чаша замразен грах.
- Прибавяме стрит сух босилек около чаена лъжичка.Посоляваме.
- Разбъркваме всичко и заливаме с гореща вода.
- Пускаме пилето и оставяме да се готви.
- След като пилето е готово го изваждаме (това е за по-лесно сгъстяваме на соса) и прибавяме смес от половин чаша сметана (готварска) с равна супена лъжица брашно.Ако не искате да използвате брашно, използвайте нишесте ( около чаена лъжичка).Искаме само да сгъстим соса, не да го правим на каша.
- Ако нямате сметана, заменете с прясно мляко, като може да се наложи да сгъстите повече накрая с повеже брашно.
- Сгъстяваме, оставяме да клокне ( една много красива стара кулинарна дума) и махаме от котлона.Не трябва в никакъв случай да завира!
- Връщаме пилето и оставяме десетина минути всичко да се обедини преди да сервираме.
Ще го приготвя:)
ОтговорИзтриванемисля че ще ти хареса, вкусно се получи :)
Изтриване