За тази рецепта принос има майка ми.На връщане от една планинска почивка с това ме посрещна и каза, че първия път просто слагала каквото намери, а следващите дни повтаряла и повтаряла.Разказа ми я подробно, аз си снимах чинията и ще ви я разкажа и на вас.Като цяло ястието си е познато на всички, но заради подправките си позволих да я направя авторска рецепта, а и майка се зарадва.
Автор: Мира Иванова
Снимки и изяла яхнията: Светлина Иванова
Какво е необходимо:
Малка глава лук
Червена чушка
Зелена чушка
Три скилидки чесън
Домат нарязан на кубчета
Червен пипер
Сол
Брашно супена лъжица
Магданоз - около две супени лъжици ситно нарязан
Кервиз - само няколко листа, също нарязани
Щипка сух босилек
Щипка сух риган
Две супени лъжици олио
- Задушава лука нарязан на ситно в малко вода.Майка ми никога не пържи, покрай нея така съм свикнала и аз.Задушаваме или във вода и после слагаме мазнината или смесваме заедно вода и мазнина.
 - Две лъжици олио и разбърква
 - Чушките нарязва на кубчета и ги прибавя
 - Когато омекнат прибавя домата нарязан на ситно
 - Прибавя и подправките, скилидките чесън намачкани.
 - Поръсва с червен пипер, супена лъжица брашно.
 - Залива с вода за две порции, като тук решава колко да течна яхнията.
 - Оставя на слаб огън да се готви до готовност
 - Като постна яхния не се яде гореща.Може да се поръси със зехтин отгоре.
 
Това ястие е типично за лятото.Правеше го баба ми и то много често.Даже сме го консервирали и за зимата.Казвахме му " Готово ястие ".Прекрасно е и твоето, Светле.
ОтговорИзтриванеБъдете здрави, спорна седмица !