Страници

понеделник, 1 август 2022 г.

Летен боб с печени зеленчуци

 

    Това лято през ден си пека мешани зеленчуци.За разядки, за манджи, със сирене... Направо си умирам за този наситен вкус, който се получава.Сложете и скилидки чесън и става приказно!



   Боб като цяло се яде през зимата, но ако го направите в такъв вариант, може да ви хареса да го включите в менюто си и в летния сезон.Още повече, че не е задължително да го ядете горещ, даже леко топъл е неговата температура.

   За да се приготвя ще по-бързо през лятото използвам консервиран.И без това чакам новата реколта от моя човек на пазара чак през есентта.






Какво използвах за две порции:


Домат хубав, узрял и червен

Червена чушка

Зелена чушка

Пет шест скилидки чесън

Олио

Сол


Консерва бял боб /нека не е от едрия, той е за салати, трябва ви нормален че даже и дребен боб/

Глава лук

Червен пипер чаена лъжичка

Пресен джоджен 


По желание може да си сложите и люто чушле към зеленчуците



  • В тавичка /или кошницата на еър фрайър/ нареждате нарязани на големи парчета зеленчуците и чесъна.Поръсваме с олио около една супена лъжица.Леко посолявате.
  • На 200 градуса с вентилатор запичате зеленчуците за 15-20 минути като не трябва да изгарят.Щом се сбръчкат и се отпуснат или казано накратко да ви изглеждат печени, изваждате ги
  • Използвам боб от консерва, който хубаво измивам.
  • Готовите еленчуци пасирате с чопър или пастор, но не чак на пюре.Разбира се, ако не обичате да усещате парченца зеленчуци, пасирайте докрай.
  • Нарязвате глава лук, задушавате в малко олио и вода докато омекне, поръсвате с червен пипер, добавяте консервата боб, печените зеленчуци и разбърквате.
  • Заливате с вода, като една консерва боб и това количество зеленчуци за мен са две порции, слагам вода за толкова и малко отгоре защото ще се изпари и боба ще поеме, нищо че е сварен
  • Аз наливам водата в тавичката където съм пекла зеленчуците и така с нея обирам всяко останало парченце от тях.Същото правя и ако съм пекла в еър фрайър.
  • Слагам капака и оставям десетина минути на най-слаб котлон
  • После изключвам и ако можете изчакайте поне час, боба е най вкусен след време.
  • Затова и го правя сутрин и го хапвам на обяд.

   Когато и да е всяко ястие с боб си иска и люти чушлета, ако разбира се стомасите позволят.През лятото често си приготвям в една купа пукани люти чушлета с медена марината.Стоят си в хладилника в готовност

РЕЦЕПТАТА --- >  ПУКАНИ МАРИНОВАНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА




    

    Ако обичате по-нетрадиционни вкусове и сте отворени за нови кулинарни деи, тогава моят боб с къри задължително ще ви хареса:

ПИКАНТЕН БОБ С КЪРИ





1 коментар:

  1. Преди време правих с тиквички бял фасул и ми допадна много.И твоя вариант и чудесен за лятото.Ще го изпробвам.Може да направя отново с тиквички и добавка на пиперки.Тиквичките са малки - 7 - 10 см.Така става прекрасен фасул.Може да се комбинира и с патладжани.Не съм пробвала, но ми се иска да опитам.
    Поздрави, весело и слънчево лято !

    ОтговорИзтриване