Това лято през ден си пека мешани зеленчуци.За разядки, за манджи, със сирене... Направо си умирам за този наситен вкус, който се получава.Сложете и скилидки чесън и става приказно!
Боб като цяло се яде през зимата, но ако го направите в такъв вариант, може да ви хареса да го включите в менюто си и в летния сезон.Още повече, че не е задължително да го ядете горещ, даже леко топъл е неговата температура.
За да се приготвя ще по-бързо през лятото използвам консервиран.И без това чакам новата реколта от моя човек на пазара чак през есентта.
Какво използвах за две порции:
Домат хубав, узрял и червен
Червена чушка
Зелена чушка
Пет шест скилидки чесън
Олио
Сол
Консерва бял боб /нека не е от едрия, той е за салати, трябва ви нормален че даже и дребен боб/
Глава лук
Червен пипер чаена лъжичка
Пресен джоджен
По желание може да си сложите и люто чушле към зеленчуците
- В тавичка /или кошницата на еър фрайър/ нареждате нарязани на големи парчета зеленчуците и чесъна.Поръсваме с олио около една супена лъжица.Леко посолявате.
- На 200 градуса с вентилатор запичате зеленчуците за 15-20 минути като не трябва да изгарят.Щом се сбръчкат и се отпуснат или казано накратко да ви изглеждат печени, изваждате ги
- Използвам боб от консерва, който хубаво измивам.
- Готовите еленчуци пасирате с чопър или пастор, но не чак на пюре.Разбира се, ако не обичате да усещате парченца зеленчуци, пасирайте докрай.
- Нарязвате глава лук, задушавате в малко олио и вода докато омекне, поръсвате с червен пипер, добавяте консервата боб, печените зеленчуци и разбърквате.
- Заливате с вода, като една консерва боб и това количество зеленчуци за мен са две порции, слагам вода за толкова и малко отгоре защото ще се изпари и боба ще поеме, нищо че е сварен
- Аз наливам водата в тавичката където съм пекла зеленчуците и така с нея обирам всяко останало парченце от тях.Същото правя и ако съм пекла в еър фрайър.
- Слагам капака и оставям десетина минути на най-слаб котлон
- После изключвам и ако можете изчакайте поне час, боба е най вкусен след време.
- Затова и го правя сутрин и го хапвам на обяд.
Когато и да е всяко ястие с боб си иска и люти чушлета, ако разбира се стомасите позволят.През лятото често си приготвям в една купа пукани люти чушлета с медена марината.Стоят си в хладилника в готовност
РЕЦЕПТАТА --- > ПУКАНИ МАРИНОВАНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА
Ако обичате по-нетрадиционни вкусове и сте отворени за нови кулинарни деи, тогава моят боб с къри задължително ще ви хареса:
Преди време правих с тиквички бял фасул и ми допадна много.И твоя вариант и чудесен за лятото.Ще го изпробвам.Може да направя отново с тиквички и добавка на пиперки.Тиквичките са малки - 7 - 10 см.Така става прекрасен фасул.Може да се комбинира и с патладжани.Не съм пробвала, но ми се иска да опитам.
ОтговорИзтриванеПоздрави, весело и слънчево лято !