Тази туршия я видях при много турски блогъри в Инстаграм.Хареса ми, че се прави буркан за буркан, т.е. колкото буркана искате или пък днес един утре пет, според желание и време.Което за мен е идеално, защото правя малки количества и няма да се налага да намалям рецепта за марината.
Какво използвах:
буркана ми е стандартен компотен 700 гр
Зеленчуци: чушки,камби,моркови,зелени домати, краставица
супена лъжица морска сол
чаена лъжица захар
половин чаена лъжичка лимонтозу
50 мл оцет (моят е винен)
магданоз/кервиз
резен лимон
в някои рецепти слагаха и цели скилидки чесън
Допълнение: В първият буркан, който правих бях сложила два резена лимон и само магданоз, както е по оригинал, но после слагах само по един резен и само кервиз и това беше моята комбинация
Много ми беше интересно да има лимон в туршията, но после се оказа че прибавя свежест, а и си имате резен свеж лимон, който може да използвате за друго,дори за следващ буркан туршия
Лимонтозуто също беше интересен момент, може би заради него туршията ще се запази хрупкава дълго време.Допълнение: наистина туршията остава хрупкава много дълго време
Туршията стана на четвъртия ден или поне аз тогава я отворих, после стоя в хладилника доста време.Разбира се като всяко нещо, което се опитва за пръв път няма как да споделя все още дали ще се запази така дълго време и колко време.Живи и здрави догодина ще зная повече по въпроса.Но туршията толкова ми хареса, че нямаше как да не я споделя още сега
Допълнение: нарочно оставих един буркан по-дълго време в хладилника, след месец и половина си беше хрупкава и свежа
- Нарязвате си зеленчуците
- Нареждате ги добре в буркана.
- Слагате захарта, солта, оцета, лимонтозуто
- Най-отгоре магданоз и резен лимон.
- Заливате с вряла вода, затваряте и обръщате буркана за известно време.
Моя приятелка туркиня прави същата трушия, понякога дори само с един вид зеленчук и става много хубава и мисля, че издържа много време
ОтговорИзтриванеМного благодаря, искаше ми някой да я е правил или чувал за нея преди, за да зная дали издържа по-дълго
Изтриване