Страници

понеделник, 29 март 2021 г.

Качо и пепе / Cacio e pepe

 


   Докато чакаме да опитваме от чуждоземските оригинали съм се заела да приготвям в къщи техни копия.Така де, като не можем да отидем до Рим, Рим идва у нас с едно как да го наречем, култово или емблематично ястие, което ама изобщо няма да ви учуди това, че включва в себе си спагети.




    "Качо и пепе" означава нищо друго освен сирене и пипер.Това е една от най-простичките пасти, но в същото време и пастата, която не можеш да приготвиш просто ей така, има си особености.Тези особености не са толкова сложни, не се притеснявайте и определено не напускайте тази статия все още.Ще се опитам подробно да ви разкажа всичко и само с едно прочитане ще видите, че просто се спазва някаква последователност и бързина.Нищо друго и нищо сложно.
    За тази паста ви трябва доброто старо италианско сирене пекорино.За разлика от мен, която трябваше да си го поръчва онлайн, повечето от вас имат достъп до магазини където пекорино не е непозната дума, още повече сирене.Ако обаче нямате такова и не искате да си търсите, може да ползвате пармезан.Той обаче както и пекориното е добре да не е готов настърган, а да е парче, което вие ще си настържете.Прясно настъргано сирене се стопява по един много по-нежен начин, отколкото готово настъргано сирене.Това освен по наблюдение го прочетох и в няколко статии за тази рецепта.
    Оригинално в Рим ще ви сервират тази паста с онези дебелите спагети, които са като кабели и ставаш на луд докато ги завиеш на вилицата.Затова аз си ползвам нормални спагети, а най-много от плоските защото са ми най-любими.


    Колкото и да изглежда невзрачно в чинията това ястие, толкова е вкусно.Не мога да си представя да не го харесате.И както се казва с една хапка от или по скоро с една врътка от тези спагети и си в Рим.А кой не иска да е в Рим.Добре де, аз може и да съм по-голям почитател на южната част от ботуша, но за вкусна храна никога няма да откажа разходка в този град.
    Всички пътища водят към Рим, но този път Рим идва в нашите чинии.





Какво ви е необходимо за една порция:


спагети - порциите на всички ни са различни, но все пак приемаме че използваме за една нормална порция

сирене пекорино - три супени лъжици в настърган вид

(не го прибирайте, който иска ще си сложи и при сервиране)

вода от сварените спагети - шест супени лъжици

масло - половин чаена лъжичка

черен пипер


Важни моменти:

пекориното го настъргвате точно преди готвене

използва се водата от сварените спагети заради нишестето в нея, което ще сгъсти соса и той ще полепне по спагетите и няма да имате спагети с чорба, ако вземете да използвате вода от чешмата

за наистина наситено пиперен вкус в оригиналните рецепти кулинарите казват да загреем за няколко секунди зърната черен пипер за да отпуснат маслата в тях и да се подсили аромата.Освен това пипера е добре да е скучан, а не смлян.Да се усеща все пак щом присъства в заглавието. Трябва да знаете, че има пипер в ястието с една дума.

ако не искате масло поради редица причини, може да го пропуснете




  • Сваряваме спагетите в солена вода.Аз лично не ги обичам ал денте, затова си ги сварявам докато омекнат.
  • Нещата от момента на сваряването до сервирането трябва да станат бързо.
  • Прецеждате спагетите, но не хвърляте водата.
  • В тиган може да затоплите черния пипер, но може и да не го правите, зависи колко искате да сте оригинални.Начуквате го и оставяте настрана.Може да не счуквате зърната, а да си ги сложите в мелничката.А може и изобщо да пропуснете тази стъпка с подгряването и просто да си използвате прясно смлян пипер от мелничката
  • В тигана пускате маслото и в момента в който се разтопи слагате шест супени лъжици от нишестяната вода и сиренето./ тук имам предвид приготвянето на една порция, не забравяйте!/ Котлона ви е намален  и започвате да разбърквате, най добре с вилица докато сиренето се разтопи.Веднага добавяте и черния пипер в количество по желание.
  • Точно в момента в който получите сосче прибавяте спагетите.Разбърквате и спагетите буквално ще попият всичко.Ако ви се сторят сухи, сложете още малко вода.Затова и до последно не изхвърляме водата от сварените спагети.Знаете, че сиренето поглъща вода и затова може да се наложи още съвсем малко течност.
  • Сервирате веднага и по желание си поръсвате още настъргано пекорино и още черен пипер.
  • Спагетите изглеждат невзрачно в чинията, дори може да ви се стори че изобщо не са овкусени.Но това не е така.Те поемат соса и стават просто прекрасни.







Няма коментари:

Публикуване на коментар