Страници

понеделник, 1 март 2021 г.

Яхния с патешко месо и зеленчуци на фурна

 

Има три основни изисквания към една хубава яхния:

номер едно: да има сос за топене

номер две: да избие мазнина когато е готова или доброто старо българско определение "манджата да остане на мазнина".То не е измислено случайно, за вкусните ястия е измислено.

номер три: да е в по-голямо количество


Сигурно има и още, но за тези се сещам в момента и то само защото бързам да ви я разкажа и да отида да се омажа.




Какво използвам аз:

(една яхния ако има точни количества, значи е прекалено изискана, а ние искаме ястие, с което да си топим хляб и да си сипваме допълнително.Затова количествата оставям вие да си ги прецените.)


патешко месо

глава лук

картофи

моркови

повечко грах

домати от консерва

червен пипер

риган

магданоз

сол


Нарязвам една патица на порции и оттук насетне една част отива за супа, заедно с дреболиите, които вървят обикновено към една патица, а другата част приготвям на едно или две други ястия.Това ми е едното.




Сварявам патешко месо.Когато се свари патицата, върху бульона се образува прекрасна мазнина, която си отделям, защото идва прекалено като количество за в момента.Дори ви съветвам и когато си приготвите яхнията и "избие" прекалено много мазнина, отново да махнете малко от нея.Имайте предвид, че мазнината си стои отгоре и затова преди сервиране разбърквайте за да я разпределите равномерно в порциите.

  • В супена лъжица от патешката мазнина задушавам нарязан на едро лук.Не го оставям да омеква, буквално едно разбъркване само да си пусне аромат.
  • Добавям червен пипер около чаена лъжичка и половин чаена чаша нарязани консервни домати.
  • Добавям нарязани моркови и картофи.
  • Поръсвам с риган и нарязан пресен магданоз.Аз обичам магданоза да ми е сготвен и да си е пуснал аромата в ястието.
  • В съд за печене (тавичка или гювеч) слагам  приготвените зеленчуци, заливам с бульон от свареното месо според порциите.Ако бульона ви има сол, не слагайте повече и обратно.
  • Много обичам грах и затова от него слагам голямо количество.
  • Слагам яхнията във фурна на 200 градуса..Ще си кажете защо е нужно да пускаме фурна, когато можем да си сготвим всичко в тенджера, още повече че и месото ни е сварено.Точно заради месото.
  • След двайсет минути (приблизително) когато зеленчуците са готови, вадя съда и нареждам месото с кожичката нагоре, заливам го със сос и връщам във фурната.
  • Прехвърлям на грил и запичам за 8-10 минути максимум на средна степен.Моя грил на фурната не е на градуси а на три степени, слагам на средната.
  • Когато започне да се зачервява кожичката на патешкото спирам фурната..
  • Оставям яхнията да постои 15-20 минути (може да си стои във фурната но с отворена врата за да не се препече) и тогава сервирам.Задължително разбърквам преди всяка порция,  за да може мазнината да се разпредели равномерно.

Допълнителни съвети: ако ви се е изпарила при печенето течността на яхнията, добавете горещ бульон, а ако нямате, тогава гореща вода.

Ако ви е прекалено течна яхнията, а я обичате гъста, добавете малко размито във вода брашно или нишесте и сгъстете.

Не се притеснявайте, че изглежда мазно, мазнината избива отгоре, но когато си я разбъркате, всичко си идва на мястото.Ако все пак ви е много с една лъжица я премахнете и тогава си разбъркайте ястието.

Хубава салата или туршия през зимата ѝ трябва на тази яхния.Имайте и повече хляб под ръка.




Други предложения с патешко месо:


ПЕЧЕНА ПАТИЦА


ПАТЕШКО С ОРИЗ И ГЪБИ


ПЪЛНЕНА ПРАЗНИЧНА ПТИЦА





Няма коментари:

Публикуване на коментар