Страници

четвъртък, 4 март 2021 г.

Бейгъли или едни много вкусни варени гевреци

 

Не, не е бигъли, бейгъли е.Нищо че и моя бигъл най вероятно ще опита от тях.




Това са едни прекрасни варено печени гевречета, които са особено вкусни ако си ги намажете с крема сирене.А който иска още по голяма вкусотия може да си нареди и пушена сьомга и краставичка, че и репичка за цвят.Както ви е по настроение и творчество.





Какво е необходимо:


една чаена чаша горещо прясно мляко

25 грама масло

чаена лъжичка с връх суха мая

две и половина чаени чаши брашно

чаена равна лъжичка захар

щипка сол

един белтък


за намазване:

жълтък размит с малко топла вода

сусам

мак




  • В прясното мляко слагаме маята, захарта и маслото.
  • Маслото може и да не го разтопявате предварително защото то си омеква в млякото
  • Добавяте брашното и белтъка, замесвате меко тесто.
  • Имайте под ръка още брашно, защото знаете как е с брашната.Моят съвет и към мене си е, винаги да слагам две трети от първоначалната доза брашно и да добавям колкото трябва още.затова в началото сложих две чаши, после още половин.
  • Тестото трябва да втаса на топло.Моето стоя половин час в топла фурна, която предварително загрях на 30 градуса и спрях когато сложих тестото.
  • Разделяте тестото на равни топчета.Моите бейгъли за мен са с нормална за бейгъли големина и затова разделих на шест.Мисля си, че по-малки ще са прекалено малки, но вие си преценете.
  • Всяко топче го размачках малко, оформих и с намазнен пръст с олио направих дупка на всяко топче.
  • Покрих ги с кърпа и оставих двайсетина минути.
  • Пускаме фурната на 200 градуса и я оставяме да се загрява.
  • В същото време на котлона завираме вода, в която слагаме чаена лъжица захар.Водата ми е около литър и половина
  • Пускаме във врящата вода всеки един бейгъл и го държим около половин минута.В различните рецепти прочетох, че първо падал на дъното и изплувал, но моите веднага си изплуваха, затова ги обливах леко с горещата вода.
  • Изваждат се и се нареждат в тава върху хартия за печене.
  • Преди да сложите всеки следващ във водата, изчакайте я отново да заври.
  • Намазват се с разредения с вода жълтък и се поръсват със сусам или мак, но може и нищо да не поръсвате.
  • Печенето е 20-25 минути.

Няма такъв аромат и вкус.Зная, че сигурно го казвам за всичко от тесто, но наистина бях впечатлена.

Най-добрия начин за ядене на бейгъл е разрязан на половини и намазан с крема сирене.Отгоре може да си сложите пушена сьомга, краставичка, репичка...











Няма коментари:

Публикуване на коментар