Телешка опашка с божествен сос върху феноменално зеленчуково пюре.Такова е това ястие.Да го неричам просто вкусно не е достатъчно.
Телешката опашка може да я замените с телешки джолан или гърди.Важно е да е хубаво месо с мазнина, а не суха подметка.Нищо лично към другите части, но това е ястие в което месото се слива със соса и трябва да се топи в уста.
Какво ви е необходимо за три порции:
телешка опашка
8-10 зърна черен пипер
лук/морков/глава целина - в нарязан на ситно вид трябва да са еднакви количества общо около чаена чаша
червено вино - чаена чаша
доматено пюре от консерва с доматите - поне две трети от нея или чаена чаша
кафява захар нерафинирана - супена лъжица
кимион - равна супена лъжица
пушен червен пипер - чаена лъжичка
лют червен пипер - една щипка
/зная, че не всеки може да яде или не обича люто затова ако се налага,пропуснете го, но реално количеството не подлютява ястието, просто му дава една пикантна нотка/
олио - две супени лъжици
водата в която сварите телешката опашка я преценете според това дали обичате по-течно ястие или гъсто
сол
За зеленчуковото пюре:
картофи/ моркови/глава целина - в еднакво количество
сол и зехтин
Много често в рецептите ви давам идеи с какво може да замените някой продукт, но някакак си в това ястие всичко се комбинира по един невероятен начин, така че ако можете не заменяйте захарта с бяла или червеното вино с бяло или пък да не сложите пушен пипер.Между другото пушения червен пипер е нещо много добро и аз лично препоръчвам да си имате пакетче от него.Той е много икономичен, защото се слага по-малко в ястията, а една щипка променя вкуса веднага.
Без повече приказки, приготвянето:
- Сваряме телешката опашка.Варим я до разпадане на месото, така то по лесно ще се отдели, а и ще получите богат бульон.Варя я с малко сол и зърна черен пипре
- Нарязваме лука, моркова и целината на еднакви малки кубчета, нека са много ситно нарязани
- В олиото, което е две супени лъжици и супена лъжица вода задушаваме на бавен котлон зеленчуците.
- Когато поемат водата и омекнат наливаме виното и увеличаваме котлона.Нека кипне, за да излезе тръпчивия вкус.Тогава отново намаляваме котлона и оставяме да се редуцира поне на половина
- Добавяме доматите, аз не ги режа а с ръце ги намачквам.
- Разбъркваме и оставяе пак на слаб котлон да се готвят.
- Когато водата от доматите се изпари подправяме с пушения червен пипер, лютия (решавате дали да го сложите или не), кимиона, кафявата захар и посоляваме.Разбъркваме и опитваме как ни е на сол, на сладост, на подправка и може да сложите още ако мислите, че имате нужда от тях.
- Чак когато имаме гъст и ароматен доматен сос прибавяме месото от телешката опашка и бульона.
- Разбъркваме и оставяме на слаб котлон да се готви поне десет минути.Нищо, че всичко ни е сварено, нека си се смесват продуктите.
- Докато ястието се готви, сваряваме зеленчуците.Аз често ги варя в тенджерата, в която варя и месото за да може и в зеленчуците да се овкусят с останал бульон или мазнина.Ако не сте сложили всичкия бульон в ястието може да ги сварите и в него.
- Варя ги само със сол.
- Докато са горещи ги намачквам и преди сервиране само разбърквам със зехтин
Пюрето е от зеленчуците, които са в ястието и всичко се допълва перфектно.И понеже се получава голяма порция и с пюре и с месо, ще си имате и допълнително.И повярвайте ще ви се иска да си досипете.
Ако искате да опитате и друга моя рецепта с телешко месо, предлагам ви тази:
А ако обичате да експериментирате задгранични рецепти, опитайте:
Харчо - грузинска телешка супа
Няма коментари:
Публикуване на коментар