Страници

вторник, 16 март 2021 г.

Телешка опашка с винен сос върху зеленчуково пюре

 

Телешка опашка с божествен сос върху феноменално зеленчуково пюре.Такова е това ястие.Да го неричам просто вкусно не е достатъчно.

 

Телешката опашка може да я замените с телешки джолан или гърди.Важно е да е хубаво месо с мазнина, а не суха подметка.Нищо лично към другите части, но това е ястие в което месото се слива със соса и трябва да се топи в уста.






Какво ви е необходимо за три порции:


телешка опашка

8-10 зърна черен пипер

лук/морков/глава целина - в нарязан на ситно вид трябва да са еднакви количества общо около чаена чаша

червено вино - чаена чаша

доматено пюре от консерва с доматите - поне две трети от нея или чаена чаша

кафява захар нерафинирана - супена лъжица

кимион - равна супена лъжица

пушен червен пипер - чаена лъжичка

лют червен пипер - една щипка

/зная, че не всеки може да яде или не обича люто затова ако се налага,пропуснете го, но реално количеството не подлютява ястието, просто му дава една пикантна нотка/

олио - две супени лъжици

водата в която сварите телешката опашка я преценете според това дали обичате по-течно ястие или гъсто

сол


За зеленчуковото пюре:

картофи/ моркови/глава целина - в еднакво количество

сол и зехтин


    Много често в рецептите ви давам идеи с какво може да замените някой продукт, но някакак си в това ястие всичко се комбинира по един невероятен начин, така че ако можете не заменяйте захарта с бяла или червеното вино с бяло или пък да не сложите пушен пипер.Между другото пушения червен пипер е нещо много добро и аз лично препоръчвам да си имате пакетче от него.Той е много икономичен, защото се слага по-малко в ястията, а една щипка променя вкуса веднага.



Без повече приказки, приготвянето:

  • Сваряме телешката опашка.Варим я до разпадане на месото, така то по лесно ще се отдели, а и ще получите богат бульон.Варя я с малко сол и зърна черен пипре
  • Нарязваме лука, моркова и целината на еднакви малки кубчета, нека са много ситно нарязани
  • В олиото, което е две супени лъжици и супена лъжица вода задушаваме на бавен котлон зеленчуците.
  • Когато поемат водата и омекнат наливаме виното и увеличаваме котлона.Нека кипне, за да излезе тръпчивия вкус.Тогава отново намаляваме котлона и оставяме да се редуцира поне на половина
  • Добавяме доматите, аз не ги режа а с ръце ги намачквам.
  • Разбъркваме и оставяе пак на слаб котлон да се готвят.
  • Когато водата от доматите се изпари подправяме с пушения червен пипер, лютия (решавате дали да го сложите или не), кимиона, кафявата захар и посоляваме.Разбъркваме и опитваме как ни е на сол, на сладост, на подправка и може да сложите още ако мислите, че имате нужда от тях.
  • Чак когато имаме гъст и ароматен доматен сос прибавяме месото от телешката опашка и бульона.
  • Разбъркваме и оставяме на слаб котлон да се готви поне десет минути.Нищо, че всичко ни е сварено, нека си се смесват продуктите.


  • Докато ястието се готви, сваряваме зеленчуците.Аз често ги варя в тенджерата, в която варя и месото за да може и в зеленчуците да се овкусят с останал бульон или мазнина.Ако не сте сложили всичкия бульон в ястието може да ги сварите и в него.
  • Варя ги само със сол.
  • Докато са горещи ги намачквам и преди сервиране само разбърквам със зехтин

    Пюрето е от зеленчуците, които са в ястието и всичко се допълва перфектно.И понеже се получава голяма порция и с пюре и с месо, ще си имате и допълнително.И повярвайте ще ви се иска да си досипете.





Ако искате да опитате и друга моя рецепта с телешко месо, предлагам ви тази:


ПИКАНТНО ТЕЛЕШКО ГОТВЕНО


А ако обичате да експериментирате задгранични рецепти, опитайте:


Харчо - грузинска телешка супа




Няма коментари:

Публикуване на коментар