Страници

вторник, 23 март 2021 г.

Чорбаджийска агнешка супа

 

Чорбаджийска и още как.Богата на продукти и на вкусове.Една от най-вкусните супи, която правя през пролетта.




    Щом сте започнали да четете тази рецепта, това означава, че не ви притесняват думи като карантия, шкембета, черва и т.нат. затова и аз няма да се притеснявам да ги използвам.

    Тази супа при мен се случва когато правя дробсарма.Отделям си една част от агнешкия комплект за супата. Ако към него има шкембе или черва, тях обикновено ги слагам само в супата, но се случва и от тях да има в дробсармата.


  Старата ни семейна рецепта за дробсарма:

 https://svetlalola.blogspot.com/2017/03/blog-post.html



Единственото уточнение, което правя относно количествата е, че за мен агнешкия комплект не трябва да е повече от 2 кг.Имайте предвид, че от него правя и дробсарма.Това обаче не означава, че ако сте повече хора и искате повече супа да не използвате един цял комплект само за супа.За да е още по-хубава и повече слагам и парчета агнешко месо.



Какво е необходимо:


агнешки комплект

агнешко месо

ориз

глава стар лук

пресен лук

пресен чесън

пресен джоджен/сух джоджен

пресен магданоз

олио


кисело и прясно мляко



Има едно основно правило при приготвяне на агнешки комплект и това е да не варите черния дроб заедно с останалата част.Сварен черен дроб има вкус на тебешир.Затова той се задушава/пържи.

Ако ще използвате шкембе, почистете го добре.Ако използвате и черва не забравяйте да ги обърнете и измиете добре.Тази процедура признавам ви, аз не я мога и затова разчитам на друг да свърши тази работа или изобщо ги пропускам.

  • Измиваме и сваряваме агнешкия комплект (без черния дроб) с малко сол.Добавям и агнешко месо на малки парчета за да се сварят и те.Все пак имаме чорбаджийска супа, искаме да има от всичко.Но разбира се, ако нямате в момента месо може да го пропуснете.

Допълнение: ако не искате мазна супа, защото комплекта ще пусне доста мазнина след като го сварите оставете всичко да се охлади и махнете мазнината, която изплува отгоре.

  • Нарязваме на малки парченца вкичко.
  • Нарязваме на ситно стария лук и бялата част на лука и чесъна.Задушаваме ги в малко от бульона в който сме варили карантията и съвсем малко олио.Не използвам повече друга мазнина, защото комплекта си пуска достатъчно, дори и да сте премахнали голяма част от нея.
  • Добавяме нарязан на ситно черния дроб и го запържваме.
  • Добавяме пресния джоджен или сухия.Зависи в кое време на пролетта приготвяте супата.
  • Добавяме ориза, който е около чаена лъжичка на порция.Разбъркваме.
  • Добавяме сварената част от комплекта, месото.
  • Заливаме с бульона, в който сме варили комплекта според порциите.Ако в бульона не е имало сол, посоляваме.Ако бульона не ви е достатъчно,добавете гореща вода за количество.
  • Нарязваме зелената част на лука и чесъна и ги добавяме.Добавям и нарязан пресен магданоз.
  • Когато ориза е готов и супата е готова.
  • Чорбата и в този момент е вкусна, но нали ни е чорбаджийска правим и застройка от прясно и кисело мляко и чорбата става супа.Може да сложите и яйце, но аз не слагам.Разбивам чаена чаша кисело мляко, разреждам с половин прясно и добавям.Супата не трябва да завира след като е сложена застройка.Разбърквам само и спирам котлона.
  • Оставям супата да постои 15-20 минути да се смеси всичко като вкусове и тогава сервирам.Може да я пъхнете в топла фурна, ако ви е студена стаята.
  • Сервирам с оцет и черен пипер.






Няма коментари:

Публикуване на коментар