Страници

понеделник, 1 март 2021 г.

Патешка супа

 


Патешката супа е една от най-вкусните и уникални супи със своя неповторим вкус.

Няма значение какво ще прибавите към нея, а това обикновено са дежурните зеленчуци, по който правя и пилешка и друга супа, но патешкото месо и дрeболиите, които слагам придават един съвсем различен вкус, с което патешката супа си е съвсем различна супа и ето защо получава достойно място сред супите, които правя.




    За мен патешкото си е зимно месо, особено във вид на супа.Поради тази причина и продуктите в нея са ми или замразени, които съм си сложила във фризера през есентта или сушени.


Какво използвам аз:


сварено патешко месо заедно с дреболиите, които са към патицата

/без черния дроб, който ще използнаме самостоятелно/

голяма глава лук

голям морков

два картофа

суха червена чушка

нарязани замразени парчета от червена чушка

домати от консерва

(ако са цели - 2-3 са достатъчни, ако са нарязани половин чаена чаша)

фиде / начупени спагети

прясно мляко / заквасена сметана

магданоз

сол



Обикновено имам цяла патица с торбичка дреболии.

Патицата или пека цяла и после оставям от нея малко месо или нарязвам на порции и разпределям и за супа и за яхния.

Когато нарязвам патицата отделям гръбнака и крилата и тях ги варя заедно с дреболиите (без черния дроб)

  • Варя патешкото в тенджера под налягане около 20 минути.Спирам тенджерата и добавям вътре главата лук, целите моркови и картофите.Причината за това е, че ги искам цели.Ако ги сложа в началото с месото, до края ще станат на каша.
  • По някаква моя си причина зеленчуците точно в тази супа след като са сварени нарязвам на по-големи парчета.Включително и сварената глава лук.
  • Нарязваме дреболиите и внимателно отделяме месото от гръбнака, шийката и крилата.Дори да не им се вярва на хората, които за пръв път ще приготвят патица, доста месо се събира.
  • В тенджерата в която ще правя супа капвам от патешката мазнина.Това е лесно, защото мазнината се утаява върху бульона и винаги е доста, затова лесно се взима от нея.
  • Съвет: ако сте варили цялата патица на порции, оставете да се охлади и отстранете патешката мас отгоре.не я хвърляйте, използвайте и за други супи, но само за една е много.
  • В патешката мазнина пускам нарязания черен дроб, нарязаните на едро зеленчуци (лука, картофите, морковите), прибавям и резенчетата замразена чушка.
  • Добавям доматите и заливам с бульон.
  • Добавям шепа фиде или начупени спагети
  • Накъсвам сушена червена чушка и прибавям месото.
  • Аз обичам магданоза да се готви, затова и него нарязвам и прибавям.
  • Разбърквам и оставям на слаб котлон докато се сварят спагетите и всичко се смеси добре като вкусове.
  • Спирам котлона и добавям чаена чаша прясно мляко със супена лъжица заквасена сметана.Това е богата супа, нека я завършим подобаващо.

Съвет: -  не използвайте никаква друга мазнина в супата, има достатъчно.

               -  оставете патешката супа да си почине поне половин час.Става в пъти по-вкусна .





И още патешки рецепти:


ПЕЧЕНА ПАТИЦА


ПЪЛНЕНА ПЕЧЕНА ПАТИЦА


ПАТЕШКО С ОРИЗ


ПАТЕШКА ЯХНИЯ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ







2 коментара:

  1. По принцип не съм фен на супите, но тази се получи лесно и бързо. Вкусна и засищаща. Благодаря за рецептата. Отива в любими!

    ОтговорИзтриване