Патешката супа е една от най-вкусните и уникални супи със своя неповторим вкус.
Няма значение какво ще прибавите към нея, а това обикновено са дежурните зеленчуци, по който правя и пилешка и друга супа, но патешкото месо и дрeболиите, които слагам придават един съвсем различен вкус, с което патешката супа си е съвсем различна супа и ето защо получава достойно място сред супите, които правя.
За мен патешкото си е зимно месо, особено във вид на супа.Поради тази причина и продуктите в нея са ми или замразени, които съм си сложила във фризера през есентта или сушени.
Какво използвам аз:
сварено патешко месо заедно с дреболиите, които са към патицата
/без черния дроб, който ще използнаме самостоятелно/
голяма глава лук
голям морков
два картофа
суха червена чушка
нарязани замразени парчета от червена чушка
домати от консерва
(ако са цели - 2-3 са достатъчни, ако са нарязани половин чаена чаша)
фиде / начупени спагети
прясно мляко / заквасена сметана
магданоз
сол
Обикновено имам цяла патица с торбичка дреболии.
Патицата или пека цяла и после оставям от нея малко месо или нарязвам на порции и разпределям и за супа и за яхния.
Когато нарязвам патицата отделям гръбнака и крилата и тях ги варя заедно с дреболиите (без черния дроб)
- Варя патешкото в тенджера под налягане около 20 минути.Спирам тенджерата и добавям вътре главата лук, целите моркови и картофите.Причината за това е, че ги искам цели.Ако ги сложа в началото с месото, до края ще станат на каша.
- По някаква моя си причина зеленчуците точно в тази супа след като са сварени нарязвам на по-големи парчета.Включително и сварената глава лук.
- Нарязваме дреболиите и внимателно отделяме месото от гръбнака, шийката и крилата.Дори да не им се вярва на хората, които за пръв път ще приготвят патица, доста месо се събира.
- В тенджерата в която ще правя супа капвам от патешката мазнина.Това е лесно, защото мазнината се утаява върху бульона и винаги е доста, затова лесно се взима от нея.
- Съвет: ако сте варили цялата патица на порции, оставете да се охлади и отстранете патешката мас отгоре.не я хвърляйте, използвайте и за други супи, но само за една е много.
- В патешката мазнина пускам нарязания черен дроб, нарязаните на едро зеленчуци (лука, картофите, морковите), прибавям и резенчетата замразена чушка.
- Добавям доматите и заливам с бульон.
- Добавям шепа фиде или начупени спагети
- Накъсвам сушена червена чушка и прибавям месото.
- Аз обичам магданоза да се готви, затова и него нарязвам и прибавям.
- Разбърквам и оставям на слаб котлон докато се сварят спагетите и всичко се смеси добре като вкусове.
- Спирам котлона и добавям чаена чаша прясно мляко със супена лъжица заквасена сметана.Това е богата супа, нека я завършим подобаващо.
Съвет: - не използвайте никаква друга мазнина в супата, има достатъчно.
- оставете патешката супа да си почине поне половин час.Става в пъти по-вкусна .
И още патешки рецепти:
По принцип не съм фен на супите, но тази се получи лесно и бързо. Вкусна и засищаща. Благодаря за рецептата. Отива в любими!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че супите набират още фенове :)
Изтриване