Обичам всякакви баници, но баницата с праз ми е може би най-любимата.Има ли баница с праз, ПРАЗник е за мене.
Тази баница нарочно не я наричам зелник, защото традиционния зелник, който съм получила като наследство от бащиния ми род изглежда по друг начин.Аз вече съм ви го разказвала в тази статия:
----- > ЗЕЛНИКЪТ НА ТАТКО
Какво е необходимо:
кори за баница
два стръка праз
сирене - около 150 грама
кисело мляко - половин чаена чаша
брашно - една пълна супена лъжица
олио - две супени лъжици
масло
Нарязваме праза, натрошаваме сиренето.
Задушаваме праза в малко вода.Чак когато омекне добавяме олио и разбъркваме.
Прибавяме сирене ( количеството си е по желание и при мен зависи от това колко е солено)
Добавяте киселото мляко и брашното и разбърквате добре.
Готовата плънка леко охлаждате за да не ви направи корите на каша и да имате сбита баница.
В зависимост от това какви кори използвате ( нареждате една или две или три), намазвате с плънката, завивате и подреждате в намаслена тавичка.
Загрявате фурната на 200 градуса, слагате върху баницата мънички парченца масло и печете до златиста коричка.
Вадите, покривате с кърпа и ядете баницата топла, но не вряла.Моята върви с каничка айрян.
Плънката в къщи много я обичаме и самостоятелно с препечени филийки, така че може да опитате и така.
Ако ви харесват моите баници, напишете баница в търсачката и ще може да разгледате всякакви модели.
Няма коментари:
Публикуване на коментар