Езикът за мен си е истински деликатес.Дори само сварен с подправки и нарязан на мезе е истинско пиршество.
Двете рецепти ви ги разказвам, така както аз ги приготвих с един телешки език.Половината за едното ястие,другата за другото.Но вече знаете, че за повече порции и от двете ястия ще трябва да увеличите продуктите или да имате по един език за всяко или да намалите парчетата в порция, което не е лоша идея, защото в моя случай имаше повече месо и по малко сос.Освен това се сещате, че си отрязах и само език да си хапна.
Има място за импровизация в случая!
Телешки език със зеленчуков сос
телешки език - при мен е половината - порциите са две и малко отгоре
глава лук
морков (количество колкото лука)
50 мл бяло вино
парче целина колкото моркова
две супени лъжици масло
(едната се използва в началото, другата добавяме накрая за още по-мек и маслен вкус)
супена лъжица препечено брашно или нишесте за сгъстяване
Нарочно използвам израза зеленчуков сос, защото зеленчуците са много ситно нарязани и по желание накрая може да ги пасирате за още по красив вид при сервиране.Аз не го правя, защото не ми пречат парченцата зеленчуци.
Важно: не прецеждате зеленчуците накрая, а ги пасирате, те трябва да са част от соса ви.Ако го направите може да не се налага да сгъстявате с брашно/нишесте.Ще си имате пътен зеленчуков сос.
- Нарязваме зеленчуците на малки кубчета и ги задушаваме в масло и част от бульона.Само колкото да ги покрие.
- Добавяме бялото вино и оставяме да кипне.
- Пасираме зеленчуците (аз не го правя) и разреждаме с бульона от сварения език за две порции, пускаме и бучка масло.
- Ако ви е рядко, сгъстявате с брашно или нишесте.Използвам препечено брашно за по добър вкус.
Телешки език фрикасе
три супени лъжици брашно
супена лъжица масло
един жълтък
една-две супени лъжици лимонов сок
- Сваряваме езика, обелваме го.
- Охлаждаме готовия бульон.
- В съда, в който ще приготвяме фрикасето пускаме маслото и запържваме брашното.
- По малко започваме да прибавяме изстудения бульон и бъркаме непрекъснато.
- Всичко това се случва на ниска температура на котлона.
- Към белия сос прибавяме предварително разбит жълтък смесен с лимоновия сок.
- Ако се притеснявате от пресичане махнете съда от котлона, смесете добре всичко и върнете за минута, най-много две.
- Махаме от котлона и пускаме парчетата език в соса да си попият от него.
- Сервирам с още лимонов сок и прясно смлян черен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар