Страници

четвъртък, 25 март 2021 г.

Телешки език в две рецепти - със зеленчуков сос и фрикасе

 

Езикът за мен си е истински деликатес.Дори само сварен с подправки и нарязан на мезе е истинско пиршество.



   Предлагам ви да опитате две рецепти с телешки език: телешки език със зеленчуков сос и класическо фрикасе.
   Двете рецепти започвам по един и същ начин, а именно със сваряването на телешкият език с подправки.Задължително добрата стара комбинациа от зърна бахар,черен пипер и дафинов лист.
     Най-важното на един телешки език е да го сварите добре.
    Аз както знаете непрекъснато си ползвам тенджерата под налягане, затова и този път го сварих с нея.Добре е обаче, предварително да го сложите в студена вода, да кипнете и ако се образува пяна да я отстраните.Варене в тенджера под налягане - 50 минути, в обикновена поне час и половина.
    Втората важна стъпка за един вкусен език са подправките.Варя с дафинов лист, зърна бахар и зърна черен пипер.Няма такъв аромат после.
    Третата задължителна част в приготвянето на език е да го обелите, като най-лесно това става докато е горещ.Да, пари но после ще ви е сто пъти по трудно.Използвайте вилици, нож за да си улесните работата, но не забравяйте обелете го още докато е горещ.Няма проблем на места да ви останат парченца, но ще видите че основната час се сваля лесно.
   


Двете рецепти ви ги разказвам, така както аз ги приготвих с един телешки език.Половината за едното ястие,другата за другото.Но вече знаете, че за повече порции и от двете ястия ще трябва да увеличите продуктите или да имате по един език за всяко или да намалите парчетата в порция, което не е лоша идея, защото в моя случай имаше повече месо и по малко сос.Освен това се сещате, че си отрязах и само език да си хапна.

Има място за импровизация в случая!



Телешки език със зеленчуков сос


телешки език - при мен е половината - порциите са две и малко отгоре

глава лук

морков (количество колкото лука)

50 мл бяло вино

парче целина колкото моркова

две супени лъжици масло

(едната се използва в началото, другата добавяме накрая за още по-мек и маслен вкус)

супена лъжица препечено брашно или нишесте за сгъстяване




    Нарочно използвам израза зеленчуков сос, защото зеленчуците са много ситно нарязани и по желание накрая може да ги пасирате за още по красив вид при сервиране.Аз не го правя, защото не ми пречат парченцата зеленчуци.

    Важно: не прецеждате зеленчуците накрая, а ги пасирате, те трябва да са част от соса ви.Ако го направите може да не се налага да сгъстявате с брашно/нишесте.Ще си имате пътен зеленчуков сос.


  • Нарязваме зеленчуците на малки кубчета и ги задушаваме в масло и част от бульона.Само колкото да ги покрие.
  • Добавяме бялото вино и оставяме да кипне.
  • Пасираме зеленчуците (аз не го правя)  и разреждаме с бульона от сварения език за две порции, пускаме и бучка масло.
  • Ако ви е рядко, сгъстявате с брашно или нишесте.Използвам препечено брашно за по добър вкус.




Телешки език фрикасе

телешки език - другата половина при мен
три супени лъжици брашно
супена лъжица масло
един жълтък
една-две супени лъжици лимонов сок


  • Сваряваме езика, обелваме го. 
  • Охлаждаме готовия бульон.
  • В съда, в който ще приготвяме фрикасето пускаме маслото и запържваме брашното.
  • По малко започваме да прибавяме изстудения бульон и бъркаме непрекъснато.
  • Всичко това се случва на ниска температура на котлона.
  • Към белия сос прибавяме предварително разбит жълтък смесен с лимоновия сок.
  • Ако се притеснявате от пресичане махнете съда от котлона, смесете добре всичко и върнете за минута, най-много две.
  • Махаме от котлона и пускаме парчетата език в соса да си попият от него.
  • Сервирам с още лимонов сок и прясно смлян черен пипер.









Няма коментари:

Публикуване на коментар