Това ястие е едно от най-приготвяните у нас.Няма значение кой му е готвача, къде се прави, кой го яде.Присъства си сериозно в менюто.Истината обаче е, че то се появи като летен вариант на другото най-любимо ястие, което е определено зимно, а именно джолан с картофки и сини сливи.Дано някога остане малко за снимка и да ви го разкажа.
Нарязвате лука на едро.Обелвате скилидките и ако са много големи ги нарежете на две.
Ако си имате дълбока тенджера, която може да сложите във фурната после, започнете ястието в него.Ако нямате започнете в тенджера и прехвърлете в съд за печене.Разбира се може и тенджера на котлон да се сготви, но на фурна става с една идея по-добре.Знаете, добто старо "да остане на мазнина"
Задушавате лука, чесъна, добавяте месото, поръсвате с червения пипер и доматеното пюре.Разбърквате и заливате с вода според порциите.Нареждате и сините сливи и поръсате с олио отгоре.
Слагате във фурната на 200 градуса с капак или покривате съда с фолио.
Печете около 40 минути (зависи от големината на месото/бутчетата/ и отвивате/махате капака.
Пробождате месото и ако влиза леко, готови са.Ако усетите натиск, завийте и оставете още да се пече.
Махате капака или фолиото и допичате още малко докато остане "на мазнина".
Няма коментари:
Публикуване на коментар