Допреди две или три години не бях приготвяла цяла патица.Чат-пат сме взимали по някое бутче, което приготвям с кисело зеле.Но цяла патица дори не бях виждала.Докато не се появиха в няколко супермаркета.Оттогава пека патица поне веднъж в месеца, най-вече през зимата.И тъй като патицата върви с торбичка вътрешности, супата е неразделна част от патицата.Още повече, че използвам бульона, който се получава при печенето и супата става невероятно богата на вкус и аромат.Така,че двете ястия са в една такава кулинарна симбиоза при мен.
Какво използвам:
патица - около два килограма и половина
сол
вода
торбичка за печене
гарнитура: сварени картофи и микс от задушени зеленчуци
За супата:
картофи
морков
целина
пъщърнак
домат
магданоз
заквасена сметана/ кисело мляко и яйце (в повечето случаи пропускам яйцето, но ако сте свикнали да присъства в застройките, добавете го)
сол и оцет
- Изваждаме торбичката с вътрешности от патицата."Много ясно" ще си кажете вие, но историята познава и случаи на забравяне, така че да го отбележа за всеки случай.
- Може да изпечете патицата и под фолио,но аз напоследък обичам да го правя в торбичка за печене.
- Посолявам добре цялата патица и я пъхам в торбичката.Наливам около половин чаена чаша вода вътре и връзвам.
- Пека в силна фурна 230 градуса час и половина.Месото трябва да пада от кокалите,а не да го махате с усилие.
- Ако се пече без торбичка крилата изгарят, а в торбичката се запазват.
- Не слагам никаква мазнина,патицата си има достатъчно.
- С нож или шило прободете патицата накрая.Те трябва да влизат лесно и да изтича бистра течност.Ако случайно след цялото това печене излезе розова течност,значи патицата ви е по-голяма и има нужда от още печене.
- Докато патицата се пече сварявам вътрешностите без черния дроб.Черен дроб никога не се вари.
- За да си улесня живота слагам в тенджерата и картофите,морковите,парче целина и пъщърнак да се варят и те.Посолявам.
- Нарязвам на ситно сварените сърце,воденичка,шийката... Като количество месото е малко,но бульона и неговия наситен вкус и аромат правят тази супа и повярвайте,месото няма да ви липсва.
- Нарязвам сварените зеленчуци.Обичам ги на по-големи парчета в тази супа,но това е лично предпочитание.
- В друга тенджера слагам от мазнината на патицата, която се е отделила при печенето ( ако нямате такава, използвайте малко оло) и буквално за минута пускам нарязания черен дроб.
- Ако не ви харесва може и да не го използвате, не е голяма загуба.Аз го махам ако към хората, които ще ядат супата има такива със стомашни проблеми.
- Прибавяме останалото месо и заливаме с бульона.Хубаво изплакнете с малко вода тенджерата където се вариха вътрешностите, използвайте всяка капка от чудесния бульон.Добавете и още вода,ако има нужда.
- Слагам един цял домат от консерва и оставям на слаб котлон супата да се сготви пет минути или по скоро да се смеси всичко, тъй като реално всички продукти са вече сварени.Домата не го мачкам и после го вадя, той добавя една кисела нотка в супата, която е по-тежка и има нужда от равновесие.
- Добавям нарязан магданоз и правя застройка от кисело мляко или заквасена сметана и яйцето.Малко оцет да не се пресече.Напоследък открих, че супите стават разкошни, ако вместо кисело мляко използвам заквасена сметана.
- На този етап супата е готова за ядене,но аз ви съветвам да потърпите малко.
- Водата,която прибавихме в торбичката при патицата е станала на бульон.Той обаче е прекалено мазен, затова оставете тавата на студено място.Когато мазнината стегне,оберете я, а бульона който е станал като желе прибавете към супата.Повярвайте, с него получавате невероятно вкусна супа.после ако ви остане месо от патицата, добавете и него съм супата.
- Мазнината, която сте обрали от тавата може да си сложите в бурканче и да си слагате от нея в ястия,супи.Страхотни стават печени картофи с патешка мазнина.
Ако не обичате патица, но обичате пилета, това са моите любими рецепти:
Ще съм ви много благодарна, ако рецептата ви хареса да я споделите с приятели.
Заповядайте да се запознаем и във Фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар