Страници

сряда, 10 февруари 2021 г.

Патешко с ориз и още нещо или деконструирана пълнена патица

 

Реших да се пошегувам малко със заглавието на тази рецепта.Чета за деконструираните храни и въртя глава.Защото много често за да бъдат различни и модерни, големите готвачи просто представят едно съвсем обикновено ястие по различен начин и ето ви вече нова кухня с някакво извъртяно и завъртяно наименование.

Но къде съм аз, къде са те, затова не им се бъркам.

    
   Какво ще рече деконструирана храна ли? Ами да предложите съставките на едно ястие отделно.Един пример с любимата ни шопска салата.Слагате в различни чинии парченце домат, краставичка, лук, чушка, парче сирене.Дегустатора ви си взима от всичко и идеята е, че вкусовата му памет веднага ще разпознае, че яде шопска салата, нищо че не е разбъркана и не в една чиния.Най общо и най просто казано, това е.
    И в тон с една такава щуротия (ами нищо лично, ама това ми е малко прекалено) ви представям една пълнена патица само че не съвсем.



    Ако ме питате защо да не си направим пиле с ориз и да приключим с въпроса, ще ви кажа, че с патешко това ястие има съвсем различен вкус и оттам си е съвсем различно ястие за мен.То е по богато, по наситено на вкус, дори може би малко по-тежко и определено по-мазно.Но кой е най вкусния детайл на едно ястие с ориз? Ами да бъде по-мазно и затова патицата се справя идеално с тази задача.
    А защо ястието ми е разтакована пълнена патица? Ами защото това ми е плънката, с която пълня и пилета и патици и гъска веднъж, че даже и пуйка.Комбинацията е изпробвана многократно във времето и една от най-любимите ми ястия, които правя и за особени случаи и празници.Защото с изпитана рецепта никога не стават грешки.



    Месо с ориз, като изключим класическото пиле с ориз, у нас винаги е придружено с аромат на джоджен или по нашему гюзум.Дали пилешка дробсарма (фалшивата), дали истинска агнешка дробсарма, дали агнешко с ориз и картофи, което е задължително у нас през пролетта, дали патешкото с ориз, което ще ви покажа сега, винаги слагаме джоджен.Тези ястия са просто родени да бъдат заедно с джоджена.В края на тази статия ще ви сложа всички рецепти на изброените от мен преди малко ястия.




    Може да използвате цяла патица, може да си купите и само бутчета.Хубавото на една цяла патица е, че ако я разделите на части може да приготвите поне две ястия и една супа с нея.


Какво е необходимо:

патешко месо

/използвах месото на половин патица/

две глави стар лук

чаена чаша ориз

250 грама гъби

половин чаена чаша стафиди

супена лъжица сух джоджен

връзка пресен лук

сол и черен пипер


В това ястие не ви трябва друга мазнина, освен тази която патешкото ще ви даде.Освен, че е достатъчна тя придава много хубав патешки вкус на ястието


Това ястие изглежда супер обикновено и лесно и то е така, но има няколко основни момента в приготвянето, които може и да не са нещо особено, но повярвайте по този начин ястието става много вкусно и усещате всяка една съставна част.А нали това е условието за да имаме деконструирана храна.Затова обърнете им внимание, не е само да сложа всички продукти в тавата и толкова.


  • Сварявате патешкото месо с малко сол.Ако се притеснявате, че мазнината, която месото си пусне ви е в повече, оставете го да се охлади и с лъжица премахнете маста, която ще изплува оторе.Запазете си я обаче за други стия и супи.
  • В малко бульон взет от горната част където има повече мазнина задушаваме нарязания на едро лук.Прибавяме ориза и разбъркваме.
  • Прибавяме половината ог нарязаните също на едро гъби.Ако сложите сега всички гъби, те до края на готвенето ще се свият и почти ще се изгубят, нищо че в началото ви изглеждат много като количество.В същото време обаче искаме да имаме и гъбен аромат в ястието, затова задушаваме половината от тях.
  • Прибавяме нарязани стафиди.Ако не ги нарежете (просто ги накълцайте както са си всички) те ще набъбнат и ще получите грозде, а аз лично не го харесвам това.Всъщност решете си сами.
  • Поръсваме със стрит сух джоджен/гюзум, черен пипер и малко сол (имаме сол и в бульона, така че не прекаляваме)
  • Накъсвате на големи парчета патешкото и го нареждате в съд за печене.
  • Изсипвате оризената смес и заливате с течност.Когато пека ориз на фурна, винаги слагам малко повече вода или бульон.В този случай слагам две чаши и половина бульон и една чаша вода, но ако искате сложете само бульон.
  • В този момент добавяте отгоре и останалите гъби.Разбърквате леко или по скоро намествате всичко, така че месото да е разпределено навсякъде.
  • Печем на 200 градуса.
  • По средата на печенето отгоре поръсвам с нарязан пресен зелен лук и леко размесвам.Така лука не се стопява изцяло при печенено, но в същото време си пуска аромати по-добре, ако го поръсите само накрая.
  • Последния момент, на който ви обръщам внимание е, да не печете ястието до пълно изпаряване на течността.След като го извадим, ориза ще дръпне още и ще имате едно сухо оризено ястие, затова вадя тавата докато все още има течност.По тази причина винаги слагам повече от бульона, дори още повече защото обичам ориза да ми е леко течен, но това е лично предпочитание и просто обръщам внимание.Ако се случи така, че течността е поета, а ориза не е готов (това си се случва редовно, не се притеснявайте, от вида ориз зависи в повчето случаи или от силна фурна), тогава добавете още течност като сте я загрели за да е със същата температура като ястието.
  • По желание може да си поръсите порциите с още пресен лук.




Обещаните рецепти, които споменавам в статията:


ПЪЛНЕНА ПРАЗНИЧНА ПТИЦА


ПЕЧЕНА ПАТИЦА И СУПА ЗА РАЗКОШ


ПИЛЕ С ГЪБИ И ОРИЗ И ЗАЛИВКА НА ФУРНА


АГНЕШКО С ОРИЗ И КАРТОФИ, ГОТВЕНО НА ФУРНА



Няма коментари:

Публикуване на коментар