Реших да се пошегувам малко със заглавието на тази рецепта.Чета за деконструираните храни и въртя глава.Защото много често за да бъдат различни и модерни, големите готвачи просто представят едно съвсем обикновено ястие по различен начин и ето ви вече нова кухня с някакво извъртяно и завъртяно наименование.
Но къде съм аз, къде са те, затова не им се бъркам.
И в тон с една такава щуротия (ами нищо лично, ама това ми е малко прекалено) ви представям една пълнена патица само че не съвсем.
Какво е необходимо:
патешко месо
/използвах месото на половин патица/
две глави стар лук
чаена чаша ориз
250 грама гъби
половин чаена чаша стафиди
супена лъжица сух джоджен
връзка пресен лук
сол и черен пипер
В това ястие не ви трябва друга мазнина, освен тази която патешкото ще ви даде.Освен, че е достатъчна тя придава много хубав патешки вкус на ястието
Това ястие изглежда супер обикновено и лесно и то е така, но има няколко основни момента в приготвянето, които може и да не са нещо особено, но повярвайте по този начин ястието става много вкусно и усещате всяка една съставна част.А нали това е условието за да имаме деконструирана храна.Затова обърнете им внимание, не е само да сложа всички продукти в тавата и толкова.
- Сварявате патешкото месо с малко сол.Ако се притеснявате, че мазнината, която месото си пусне ви е в повече, оставете го да се охлади и с лъжица премахнете маста, която ще изплува оторе.Запазете си я обаче за други стия и супи.
- В малко бульон взет от горната част където има повече мазнина задушаваме нарязания на едро лук.Прибавяме ориза и разбъркваме.
- Прибавяме половината ог нарязаните също на едро гъби.Ако сложите сега всички гъби, те до края на готвенето ще се свият и почти ще се изгубят, нищо че в началото ви изглеждат много като количество.В същото време обаче искаме да имаме и гъбен аромат в ястието, затова задушаваме половината от тях.
- Прибавяме нарязани стафиди.Ако не ги нарежете (просто ги накълцайте както са си всички) те ще набъбнат и ще получите грозде, а аз лично не го харесвам това.Всъщност решете си сами.
- Поръсваме със стрит сух джоджен/гюзум, черен пипер и малко сол (имаме сол и в бульона, така че не прекаляваме)
- Накъсвате на големи парчета патешкото и го нареждате в съд за печене.
- Изсипвате оризената смес и заливате с течност.Когато пека ориз на фурна, винаги слагам малко повече вода или бульон.В този случай слагам две чаши и половина бульон и една чаша вода, но ако искате сложете само бульон.
- В този момент добавяте отгоре и останалите гъби.Разбърквате леко или по скоро намествате всичко, така че месото да е разпределено навсякъде.
- Печем на 200 градуса.
- По средата на печенето отгоре поръсвам с нарязан пресен зелен лук и леко размесвам.Така лука не се стопява изцяло при печенено, но в същото време си пуска аромати по-добре, ако го поръсите само накрая.
- Последния момент, на който ви обръщам внимание е, да не печете ястието до пълно изпаряване на течността.След като го извадим, ориза ще дръпне още и ще имате едно сухо оризено ястие, затова вадя тавата докато все още има течност.По тази причина винаги слагам повече от бульона, дори още повече защото обичам ориза да ми е леко течен, но това е лично предпочитание и просто обръщам внимание.Ако се случи така, че течността е поета, а ориза не е готов (това си се случва редовно, не се притеснявайте, от вида ориз зависи в повчето случаи или от силна фурна), тогава добавете още течност като сте я загрели за да е със същата температура като ястието.
- По желание може да си поръсите порциите с още пресен лук.
Обещаните рецепти, които споменавам в статията:
ПЕЧЕНА ПАТИЦА И СУПА ЗА РАЗКОШ
ПИЛЕ С ГЪБИ И ОРИЗ И ЗАЛИВКА НА ФУРНА
АГНЕШКО С ОРИЗ И КАРТОФИ, ГОТВЕНО НА ФУРНА
Няма коментари:
Публикуване на коментар