Страници

четвъртък, 10 септември 2020 г.

РИЗИ БИЗИ от часа по трудово

 

       Да си вдигнат ръцете тези от вас,кожито в училище са имали часове по трудово обучение.А готварство имахте ли? Ние имахме и по някаква причина от всички часове помня само и единствено това ястие.Но ако си мислите,че съм го приготвяла през годините, нищо подобно.Сигурно поне няколко пъти в годината се сещам за него, но до там.Докато не стана дума за него в страничката на блога във Фейсбук.Само споменавам, че там се случват много повече неща като ежедневно споделени ястия, идеи за пътуване, за междуградски разходки и други подобни.Защото аз като видя нещо интересно за мен, веднага го споделям и там.

https://www.facebook.com/zakakvotoidae/?ref=page_internal


   Ето как и защо това ястие най-накрая беше сготвено, лично изядено, облизано от тенджерата и разказано.


    В Интенет може да срещнете някой да го споменава и да прибавя още това и онова към него.Днес обаче говорим за ястието Ризи бизи, което приготвхме в часа по трудово.И ако си мислите, че това е просто грах с ориз и не си заслужава, не сте прави.Грах с ориз, но какъв само грах с ориз.


Какво е необходимо:

чаена чаша ориз
чаена чаша замразен грах
супена лъжица масло
супена лъжица олио
половин или малка глава лук
сол
черен пипер за сервиране по желание



  • Нарязваме лука много, много на ситно.
  • В съда за готвене слагаме маслото и олиото.Винаги когато ще готвите нещо в масло, слагайте и по малко олио, така маслото няма да загори и почернее.
  • Добавяте лука и го разбърквате докато леко омекне.
  • Добавяте граха и отново оставяте да поеме от маслото.
  • Прибавяте ориза, разбърквате и наливате вода.
  • Посолявате и оставяте да се сготви.
  • Това е ученическо ястие и ориза трябва да се сготви, никакви алдентета и отделяне на отделните зрънца.Ретро е та дрънка.
  • Накрая поръсете с прясно смлян черен пипер, но не прекалявайте с него.Нека усещате масления вкус, а не този на пипера.
  • Нещо толкова просто и елементарно, а е много вкусно.


Допълнение:

Ако искате рецептата да стане богата и нямате носталгични влечения към нея като мен, може да сложите панчета или бекон (прибавете ги когато задушавате лука)
Ако имате зеленчуков бульон може да го използвате вместо вода.









Ако оризът ви е любим продукт, ето ви още любими мои ястия с него:


Домати с ориз и маслини


Летен ориз с пилешко/пуешко


Пиле с ориз на фурна със заливка


Агнешко с ориз и картофи на фурна


Моята паеля


Пиле биряни





2 коментара:

  1. А колко е водата към чашата с ориз? Винаги имам проблеми със съотношението?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! И на мен това често ми е проблем,защото при всеки ориз е различно.По тази причина не посочвам водата за да не ви подведа.В този случай беше две чаши и още две трети.Но се е случвало при друг вид ориз да трябва и над три чаши.Затова , ако видя че трябва още, добавям гореща по време на готвенето.

      Изтриване