Страници

петък, 10 април 2020 г.

Пиле с гъби и ориз, приготвено на фурна със заливка или фалшива дробсарма

   
Наричат го още това ястие и пилешка дробсарма заради начина на печене и заливката.Но както и да го наричате, пак ще си го изядете до последното зрънце ориз, толкова е вкусно и пролетно.


   Честно казано никога не съм смятала да разказвам тази рецепта, която приготвям много често и която винаги е била част от семейния ни рецептурник, защото си мислех, че всички я знаят и правят.Оказа се обаче, че когато споделих в кулинарните групи това ястие, получих много запитвания за него и разбрах за свое голямо учудване, че не е толкова познато колкото си мислех.И тъй като аз не съм кулинарен егоист, тази рецепта влиза с най-голямо удоволствие в блога.




Какви продукти използвам:


Пилешко месо - приблизително месото на две цели бутчета, но може да се използва всякакво.
Пример: сварявате едно пиле, половинага го приготвяте на супа, половината на това ястие.
Може и да използвате само пилешки гърди


Гъби - 150 грама

Ориз - чаена чаша и половина

Връзка пресен лук - и повече да сложите, даже ще е по-добре, защото свежестта идва от него

Глава стар лук за сладост

Джоджен - пресен или сух - чаена лъжичка

сол, олио

две яйца и чаша и половина прясно мляко
/заливката зависи от големината на тавата.Ако ви е голяма тавата, направете повече/



  • Сварявате пилешкото месо с малко сол.
  • Свареното месо го накъсвате на малки парченца.
  • Нарязвате стария лук и пресния лук.
  • Стария лук и бялата част на пресния леко ги задушавате в олио и малко вода.
  • Добавяте ориза, нарязаните гъби, джоджена, посолявате само ако в бульона на пилето не сте сложили.
  • Добявате и зелената част на лука.
  • Прехвърляте в тава и заливате с пилешки бульон колкото трябва според ориза.
  • Пече се на 200 градуса докато ориза поеме бульона.
  • Правите заливка от яйца и прясно мляко и заливате.
  • Пече се докато стегне и се образува златиста коричка.
  • Не сервирайте веднага, нека "дръпне" малко.
  • Сервирам с кисело мляко и черен пипер.

Забележки:

  • може да прибавите и малко нарязан пресен чесън.
  • ако имате само сварено пиле, но нямате останал бульон използвайте вода, като пуснете няколко бучки масло за вкус.Същото може да направите ако имате сварени само пилешки гърди, а искате да ви е по мазничко.



Ако ви е харесало това ястие, значи имаме еднакъв вкус и все едно сме били на една маса с Вас. Ще се радвам да го приготвите и споделите рецептата с приятели.
Много ще ме зарадвате и ако коментирате после, за което предварително сърдечно благодаря!








2 коментара: