Наричат го още това ястие и пилешка дробсарма заради начина на печене и заливката.Но както и да го наричате, пак ще си го изядете до последното зрънце ориз, толкова е вкусно и пролетно.
Честно казано никога не съм смятала да разказвам тази рецепта, която приготвям много често и която винаги е била част от семейния ни рецептурник, защото си мислех, че всички я знаят и правят.Оказа се обаче, че когато споделих в кулинарните групи това ястие, получих много запитвания за него и разбрах за свое голямо учудване, че не е толкова познато колкото си мислех.И тъй като аз не съм кулинарен егоист, тази рецепта влиза с най-голямо удоволствие в блога.
Какви продукти използвам:
Пилешко месо - приблизително месото на две цели бутчета, но може да се използва всякакво.
Пример: сварявате едно пиле, половинага го приготвяте на супа, половината на това ястие.
Може и да използвате само пилешки гърди
Гъби - 150 грама
Ориз - чаена чаша и половина
Връзка пресен лук - и повече да сложите, даже ще е по-добре, защото свежестта идва от него
Глава стар лук за сладост
Джоджен - пресен или сух - чаена лъжичка
сол, олио
две яйца и чаша и половина прясно мляко
/заливката зависи от големината на тавата.Ако ви е голяма тавата, направете повече/
- Сварявате пилешкото месо с малко сол.
- Свареното месо го накъсвате на малки парченца.
- Нарязвате стария лук и пресния лук.
- Стария лук и бялата част на пресния леко ги задушавате в олио и малко вода.
- Добавяте ориза, нарязаните гъби, джоджена, посолявате само ако в бульона на пилето не сте сложили.
- Добявате и зелената част на лука.
- Прехвърляте в тава и заливате с пилешки бульон колкото трябва според ориза.
- Пече се на 200 градуса докато ориза поеме бульона.
- Правите заливка от яйца и прясно мляко и заливате.
- Пече се докато стегне и се образува златиста коричка.
- Не сервирайте веднага, нека "дръпне" малко.
- Сервирам с кисело мляко и черен пипер.
Забележки:
- може да прибавите и малко нарязан пресен чесън.
- ако имате само сварено пиле, но нямате останал бульон използвайте вода, като пуснете няколко бучки масло за вкус.Същото може да направите ако имате сварени само пилешки гърди, а искате да ви е по мазничко.
Ако ви е харесало това ястие, значи имаме еднакъв вкус и все едно сме били на една маса с Вас. Ще се радвам да го приготвите и споделите рецептата с приятели.
Много ще ме зарадвате и ако коментирате после, за което предварително сърдечно благодаря!
Много ще ме зарадвате и ако коментирате после, за което предварително сърдечно благодаря!
Стана супер! Благодаря за идеята ��
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесала и благодаря за доверието :)
Изтриване